АктуелностиЗанимљивости

Зашто се каже: ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ

„Зато што се пријавио, а није учествовао у Мечу шампиона… боксер Баната из Зрењанина Вујин кажњен је тромесечном забраном такмичења, а председник клуба Станко Балтић 18-месечном забраном обављања свих функција.”

Тако је својевремено обавестио читаоце један наш угледни дневни лист, уз овај додатни коментар:

„Казне су драконске, готово осветничке и, као такве, не могу се прихватити као васпитне.”

Санкције (казне) о којима је реч у сваком су случају непримерене тежини прекршаја, претерано су строге и, као што је већ речено – „готово осветничке”. Но то је ствар Боксерског савеза и његових дисциплинских органа. Нас овде занима нешто друго. Занима нас зашто се непримерене, претерано строге, драстичне казне (као што су оне које су назначене у наведеном новинском тексту) називају „драконским”. Како је настао тај израз и откада се употребљава у нашем језику?

Израз драконска казна (чешће у множини: драконске казне) веома је стар. Везује се за име атинског законодавца Дракона, који је, према веровању, живео у VII столећу пре наше ере. Верује се да је он 621. год. п. н. е. кодификовао низ закона који су се одликовали изузетном строгошћу. Говорило се да су „крвљу писани”, јер су готово за сваки преступ предвиђали смртну казну.

Такви су, ето, били Драконови закони и казне које су на основу њих изрицане. Застрашујућој строгости и нечовечности тих закона још су више доприносили припадници високог аристократског слоја робовласника (еупатриди) самовољним и произвољним тумачењима њихових одредаба.

Стотину година касније (у VI пре н. е.) Драконове законе укинуо је познати атински политичар и законодавац, један од седам грчких мудраца – Солон (638–539). тиме је у Грчкој престало и изрицање неодмерених и драстичних казни. Ипак, оне су остале запамћене за сва времена, заједно с Драконовим именом, утканим у израз којим се означавају претерано строге законске санкције, које нису у сразмери с учињеним делом.

Драконских казни било је и после Дракона, иначе се тај израз не би задржао у језику. Могло би се рећи да су многе одредбе познатог Душановог закона из XIV столећа биле драконске. Посебно оне по којима су несретним виновницима одсецане руке, „урезивали језик”, „смудили браде” и сл. Ипак, по строгости и суровости Дракон је остао без премца у историји цивилизованог света, о чему сведочи и сам придев драконски, који, у свим комбинацијама, значи: „претерано строг, неумољив, свиреп”. Тако се, онда, поред драконске казне, говори данас и драконски закони, драконске мере, драконски поступци итд.

Милан Шипка

Извор: Шипка 72013: Милан Шипка, Зашто се каже, Нови Сад: „Прометеј”, 123–125.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

milan-delcic-delca
Претходни чланак

Рођен је музичар и драматург Милан Делчић Делча

tucovic
Наредни чланак

Погинуо је Димитрије Туцовић