OtvaranjeProizvodnja piva u Zaječaru jedna je od najstarijih u Srbiji: prva ručna pivara braće Lalović počela je da radi 1873. godine. U izveštaju načelnika sreza iz 1875. godine koji je upućen ministru unutrašnjih dela Srbije piše: „Prošle godine pivar ovdašnji proizveo je 2000 akova piva, koje se u samom narodu znatno troši”. Ovo je prvi pisani trag o proizvodnji piva u Zaječaru.

Međutim, prelomni događaj za razvoj pivarstva vezan je za 1895. godinu kada je počela s radom akcionarska fabrike piva „7. septembar. U akcionarskom društvu bilo je ukupno 59 akcionara i to 53 iz Zaječara i 6 iz Beograda. Zanimljivo je da je od osnivanja do gašenja Društva osnovni kapital ostao isti, nove akcije uopšte nisu izdavane.

Period od 1910. do 1921. godine obeležila je tehnološka revolucija, budući da je nabavkom manje parne mašine i generatora za struju izbačen ručni način proizvodnje. Za vreme Drugog svetskog rata pivara je proizvodila skoro sve vreme, iako je bila u posedu Nemaca. Do prekida je došlo je 6. septembra 1944. kada su počele borbe za oslobođenje grada. Povlačeći se, nemačka vojska je opljačkala sve zalihe u količini od 313 hektolitara piva. Normalan rad uspostavljen je juna 1945. godine – od tada do danas nije bilo nijednog prekida u proizvodnji.

Pivo Zajecarsko nekada

Pivo Zajecarsko nekada

Pivo_reklama

Pivo reklama

Period rada pivare od 1965. do 1971. godine obeležila su najveća i najznačajnija ulaganja u modernizaciju i proširenje kapaciteta. Godine 1970. završeni su radovi na izgradnji nove flašare, a 25. aprila 1971. godine počela je da radi prva automatska linija za otakanje piva kapaciteta 32.000 boca na čas. S početkom procesa privatizacije, fabrika postaje deo Anadolu Efes grupe, a od 2008. godine posluje unutar Heineken grupe, jedne od vodećih svetskih pivskih industrija.

Pored savremene tehnologije, umeća i tradicije koji su utkani u proizvodnju Zaječarskog piva, znalci kažu da njegov poseban ukus potiče od dobre zaječarske vode, koja u punionicu stiže iz bunara sa 170 metara dubine. 1


1 Navedeno prema: Haineken: Zaječarska pivara, Kratak pregled istorijata

Print Friendly, PDF & Email
Srpski Legat

Srpski Legat

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

DSCF0026
Prethodni članak

Naj@Zaječar - Gamzigradska banja

il_fullxfull.701147670_afxm
Naredni članak

Naj@Zaječar - Kristal Zaječar