АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

ВУКОДЛАК ИЛИ ВАМПИР

Вукодлак се зове човјек у кога (по приповјеткама народнијем) послије смрти 40 дана уђе некакав ђавољски дух и оживи га (повампири се). Потом вукодлак излази ноћу из гроба и дави људе по кућама и пије крв њихову. Поштен се човјек не може повампирити, већ ако да преко њега мртва прелети каква птица или друго какво живинче пријеђе: зато свагда чувају мрца да преко њега што не пријеђе.

Вукодлаци се највише појављују зими (од Божића тамо до Спасова дне). Како почну људи много умирати по селу, онда почну говорити да је вукодлак у гробљу (а гдјекоји почну казивати да су га гдје ноћу видјели с покровом на рамену), и стану погађати ко се повампирио. Кашто узму врана ждријепца без биљеге, па га одведу на гробље и преводе преко гробова у којима се боје да није вукодлак; јер кажу да такови ждријебац неће, нити смије, пријећи преко вукодлака. Ако се о ком увјере и догоди се да га ископавају, онда се скупе сви сељаци с глоговијем кољем (јер се он само глогова коца боји): зато говоре кад га спомену у кући: „На путу му броћ и глогово трње” ‒ јер су и бротњаци покривени глоговим трњем ‒ па раскопају гроб, и ако у њему нађу човјека да се није распао, а они га избоду онијем кољем, па га баце на ватру те изгори.

Кажу да таковога вукодлака нађу у гробу и он се угојио, надуо и поцрвењео од људске крви („црвен као вампир”). Вукодлак долази кашто и својој жени (а особито ако му је лијепа и млада), те спава с њоме, и кажу оно дијете нема костију које се роди с вукодлаком.

А у вријеме глади често га привиђају око воденица, око амбара житнијех и око чардака и кошева кукурузнијех. Кажу да све иде са својијем покровом преко рамена. Он се може провући и кроз најмању рупицу, зато не помаже од њега врата затворити, као ни од вјештица.

 

Вук Ст. Караџић

 

ИЗВОР: Караџић 2005: Вук Стефановић Караџић, Живот и обичаји народа српскога, Београд: „Политика” ‒ „Народна књига”, 269‒270.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Mladen-Gutesa
Претходни чланак

Рођен је тромбониста, диригент и композитор Младен Боби Гутеша

cacak_grb
Наредни чланак

Чачак се први пут спомиње под тим именом