АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

ВЛАХО БУКОВАЦ: РУЂЕР БОШКОВИЋ (1919)

Уље на платну, 100 × 80,50 cm

 

Руђера Бошковића је од Буковца поручио Михајло Пупин као поклон Народном музеју у Београду непосредно по окончању Првог светског рата. Пупинова намера је била да помогне Музеју у обнављању девастиране уметничке збирке. (Народни музеј је у Првом светском рату претрпео велику штету, а међу уништеним уметничким делима била је и композиција великог формата са представом Руђера Бошковића – рад Ђорђа Крстића из 1887. године.)

Велики научник на овој слици заправо је реинтерпретиран лик Руђера Бошковића са велике композиције Развитак хрватске културе, коју је Буковац радио у Прагу 1913. за потребе Националне свеучилишне књижнице у Загребу (данас Хрватски државни архив). Буковац је она овој слици приказао Бошковића у пригушеном, загаситом тону без сјаја, у дифузном осветљењу и поентилистичком хроматизму својственом уметниковом позном прашком периоду. Тада је ради постизања ефеката често користио структуру рустичног, тзв. „римског” платна.

Дело је излагано као дугорочна позајмица Филозофском факултету у Београду (1968–1989).

 

Преузето из: Петар Петровић, Сликар Влахо Буковац [1855–1922], фотографије Вељко Илић, Народни музеј, Београд, 2014, стр. 62–63.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

jovan-hadzic-jpg_660x330
Претходни чланак

Рођен је књижевник Јован Хаџић

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100
Наредни чланак

Етнографски музеј је отворен за јавност