AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Vladimir Aleksić je u Pančevu izveo prvi let jedrilicom

Na današnji dan, 17. oktobra 1909. godine Vladimir Aleksić je u Pančevu izveo prvi let jedrilicom, postavši tako prvi Srbin koji se vinuo u vazduh letelicom sopstvene konstrukcije, godinu dana pre Sarićevog leta avionom.

Aleksić je bio lekar, ali se izuzetno interesovao za tehničke izume i pratio rad pionira svetskog vazduhoplovstva, pa je 1907. godine počeo da pravi modele aviona, koje je bacao sa krova sanatorijuma u kom je radio, da bi sledeće godine, nakon boravka u Parizu, odlučio da napravi jedrilicu većih dimenzija kojom bi pokušao da poleti.

Jedrilica, u vidu dvokrilca, završena je početkom jeseni 1909. godine i bila je dugačka šest metara, teška sedamdeset kilograma, i načinjena od drveta, trske, platna i čeličnih užadi, a umesto točkova je imala skije.

S obzirom da vazduhoplov nije imao sopstveni pogon, sa terena gradskog vašarišta, na području današnje fabrike aviona Utva, lansiran je uz pomoć zategnute gume.

Let je trajao svega nekoliko sekundi, i mada je po oceni štampe to bio uspeh, Aleksić nije bio zadovoljan, pa je odlučio da prepravi letelicu, kupi motor u inostranstvu i tako je pretvori u avion. Nažalost, u tome ga je sprečila iznenadna smrt nakon operacije slepog creva, te svoj naum o letu avionom nije uspeo da ostvari.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1842. godine rođen je Čedomilj Mijatović, srpski ekonomista, književnik, istoričar, političar i diplomata, jedan od najznačajnijih liberala;
1912. godine Srbija je Turskoj objavila rat, čime je i zvanično ušla u Prvi balkanski rat;
1921. godine godine rođen je književnik i prevodilac Aleksandar Saša Petrović;
1922. godine  rođen je književnik, kritičar, dramaturg, pesnik i dramski pisac Borislav Mihajlović Mihiz;
1930. godine rođen je istoričar i i akademik Miloš Blagojević;
1936. godine srušena je kafana Albanija u Beogradu;
1972. godine umro je princ Đorđe Karađorđević;
1972. godine britanska kraljica Elizabeta II stigla je u zvaničnu posetu Jugoslaviji;
1975. godine umro je filolog i akademik Milan Budimir;
1997. godine izbio je veliki požar u Jugoslovenskom dramskom pozorištu;
1998. godine umrla je književnica i novinarka Nada Marinković;
2004. godine umro je dramski pisac Novica Savić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

SARIĆ-I
Prethodni članak

Ivan Sarić je svojim letom postavio temelje vazduhoplovstva kod nas

maric
Naredni članak

Umro je fizičar i akademik Zvonko Marić