АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Владимир Алексић је у Панчеву извео први лет једрилицом

На данашњи дан, 17. октобра 1909. године Владимир Алексић је у Панчеву извео први лет једрилицом, поставши тако први Србин који се винуо у ваздух летелицом сопствене конструкције, годину дана пре Сарићевог лета авионом.

Алексић је био лекар, али се изузетно интересовао за техничке изуме и пратио рад пионира светског ваздухопловства, па је 1907. године почео да прави моделе авиона, које је бацао са крова санаторијума у ком је радио, да би следеће године, након боравка у Паризу, одлучио да направи једрилицу већих димензија којом би покушао да полети.

Једрилица, у виду двокрилца, завршена је почетком јесени 1909. године и била је дугачка шест метара, тешка седамдесет килограма, и начињена од дрвета, трске, платна и челичних ужади, а уместо точкова је имала скије.

С обзиром да ваздухоплов није имао сопствени погон, са терена градског вашаришта, на подручју данашње фабрике авиона Утва, лансиран је уз помоћ затегнуте гуме.

Лет је трајао свега неколико секунди, и мада је по оцени штампе то био успех, Алексић није био задовољан, па је одлучио да преправи летелицу, купи мотор у иностранству и тако је претвори у авион. Нажалост, у томе га је спречила изненадна смрт након операције слепог црева, те свој наум о лету авионом није успео да оствари.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1842. године рођен је Чедомиљ Мијатовић, српски економиста, књижевник, историчар, политичар и дипломата, један од најзначајнијих либерала;
1912. године Србија је Турској објавила рат, чиме је и званично ушла у Први балкански рат;
1921. године године рођен је књижевник и преводилац Александар Саша Петровић;
1922. године  рођен је књижевник, критичар, драматург, песник и драмски писац Борислав Михајловић Михиз;
1930. године рођен је историчар и и академик Милош Благојевић;
1936. године срушена је кафана Албанија у Београду;
1972. године умро је принц Ђорђе Карађорђевић;
1972. године британска краљица Елизабета II стигла је у званичну посету Југославији;
1975. године умро је филолог и академик Милан Будимир;
1997. године избио је велики пожар у Југословенском драмском позоришту;
1998. године умрла је књижевница и новинарка Нада Маринковић;
2004. године умро је драмски писац Новица Савић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

SARIĆ-I
Претходни чланак

Иван Сарић је својим летом поставио темеље ваздухопловства код нас

maric
Наредни чланак

Умро је физичар и академик Звонко Марић