АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиЉуди

ВЛАДИКА САВА (1750‒1781)

Наследник владике Данила ‒ владика Сава није имао особина потребних човеку који треба да управља народом у приликама какве су биле у Црној Гори. Владика Сава је био бистар и доста начитан, тачан и савестан, али сувише мек, тих и повучен, те потпуно неспособан за ма какав организаторски рад. Због тога је Сава, мада је наставио политику владике Данила, остао без угледа и ауторитета. Ипак, мора се признати да је и за његове владе учињен корак унапред у правцу еманципације Црне Горе од Турака.

Миран и скроман, чак плашљив, Сава није волео да улази у авантуре и да због несигурног добитка доводи у питање и меће на коцку оно што је имао. Због тога је он избегавао сукобе и, решен да не доводи свој народ у незгодан положај, тежио је да одржава добре односе и са Турском и са Млетачком републиком. Али Сава је у души био искрено предан Русији и отуда се највише надао помоћи.

Народ је, међутим, осећао да у онако тешким приликама не може земљом управљати тако мек и слаб човек какав је био владика Сава. Стога је тражио да Сава узме себи помоћника. Сава је онда узео, или управо морао да узме, себи за помоћника свога рођака, енергичног и амбициозног Василија, који је убрзо узео сву власт у земљи у своје руке. Сава је после тога отишао у манастир и живео тамо повучено, без утицаја на државне послове.

После смрти владике Василија (1766. године) почео је, међутим, Сава опет водити народне и државне послове. Али ускоро га је поново потиснуо у манастир и одстранио од управе Шћепан Мали. После смрти Шћепана Малог (1774. године) Сава је по трећи пут примио управу и задржао је овога пута до своје смрти.

Станоје Станојевић

 

ИЗВОР: Станојевић 2013: Станоје Станојевић, Сви српски владари : биографије српских (са црногорским и босанским) и преглед хрватских владара, Београд: „Отворена књига”, стр. 119‒120.

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

novine-srbske
Претходни чланак

Изашле су прве новине у Србији

260px-Oskar_Davico
Наредни чланак

Рођен је књижевник Оскар Давичо