AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Venčali su se kralj Aleksandar Karađorđević i rumunska princeza Marija

Na današnji dan 8. juna 1922. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu su se venčali kralj Aleksandar Karađorđević i rumunska princeza Marija, koja je po majci bila unuka sestre ruskog cara Aleksandra III i praunuka britanske kraljice Viktorije.

Za predsednika državnog Priređivačkog odbora venčanja postavljen je Branislav Nušić. Mnoge zemlje su poslale svoje izaslanike ili delegacije na ovaj događaj, a među njima čak i Japan i Persija.

Zabeleženo je da je samo tokom poslednja 24 sata u Beograd doputovalo više od 20.000 ljudi. Po mladu i njene roditelje kralj je poslao jahtu Aleksandar u pratnji tada našeg najmoćnijeg razarača Kralj Petar Prvi.

Ušće je nadletala eskadrila vojnih aviona, a pristajanje broda su plotunima pozdravili topovi sa Kalemegdana. Posle svečanog ručka, par je prisustvovao vojnoj paradi na kojoj je učestvovalo 18.000 vojnika, da bi isto veče otputovali na svadbeno putovanje na Bled.

Zanimljivo je da su mladenci, između parade i polaska na put, prisustvovali prijateljskoj fudbalskoj utakmici između Srbije i Rumunije. Ovo je bio prvi međusobni susret dve reprezentacije, a pobedili su gosti sa 2:1.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1888. godine umro je pesnik Mita Popović;
1931. godine rođen je pesnik Ivan Lalić;
1943. godine preminuo je srpski matematičar Mihailo Petrović Alas;
2001. godine umro je glumac, reditelj i ptofesor Branko Pleša;
2008. godine umro je pevač Šaban Bajramović;
2008. godineumro je književnik Momčilo Moma Dimić;
2012. godine umro je istoričar i akademik Čedomir Popov;
2015. godine umrla je rediteljka Vera Bjelogrlić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

jpeg
Prethodni članak

Draga Olga, sada kako mi Bog da...

800px-Sveti_Sava_Kraljeva_Crkva
Naredni članak

POREKLO IMENA RASTKO