АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Венчали су се краљ Александар Карађорђевић и румунска принцеза Марија

На данашњи дан 8. јуна 1922. године у Саборној цркви у Београду су се венчали краљ Александар Карађорђевић и румунска принцеза Марија, која је по мајци била унука сестре руског цара Александра III и праунука британске краљице Викторије.

За председника државног Приређивачког одбора венчања постављен је Бранислав Нушић. Многе земље су послале своје изасланике или делегације на овај догађај, а међу њима чак и Јапан и Персија.

Забележено је да је само током последња 24 сата у Београд допутовало више од 20.000 људи. По младу и њене родитеље краљ је послао јахту Александар у пратњи тада нашег најмоћнијег разарача Краљ Петар Први.

Ушће је надлетала ескадрила војних авиона, а пристајање брода су плотунима поздравили топови са Калемегдана. После свечаног ручка, пар је присуствовао војној паради на којој је учествовало 18.000 војника, да би исто вече отпутовали на свадбено путовање на Блед.

Занимљиво је да су младенци, између параде и поласка на пут, присуствовали пријатељској фудбалској утакмици између Србије и Румуније. Ово је био први међусобни сусрет две репрезентације, а победили су гости са 2:1.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1888. године умро је песник Мита Поповић;
1931. године рођен је песник Иван Лалић;
1943. године преминуо је српски математичар Михаило Петровић Алас;
2001. године умро је глумац, редитељ и птофесор Бранко Плеша;
2008. године умро је певач Шабан Бајрамовић;
2008. годинеумро је књижевник Момчило Мома Димић;
2012. године умро је историчар и академик Чедомир Попов;
2015. године умрла је редитељка Вера Бјелогрлић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

jpeg
Претходни чланак

Драга Олга, сада како ми Бог да...

800px-Sveti_Sava_Kraljeva_Crkva
Наредни чланак

ПОРЕКЛО ИМЕНА РАСТКО