АктуелностиНа данашњи дан

Уведена је „Шестојануарска диктатураˮ

На данашњи дан, 6. јануара 1929. године краљ Александар Карађорђевић је објавио прокламацију „Моме Драгом Народу Свим Србима, Хрватима и Словенцимаˮ, којом је укинуо Видовдански устав из 1921. године и увео диктатуру у држави.

Томе су претходили све оштрији политички сукоби Срба и Хрвата, који су се највише испољавали у односу српских радикала и хрватске Сељачко-демократске коалиције, што је кулминирало убиствима у скупштини 20. јуна претходне године, када је радикалски посланик Пуниша Рачић убио двојицу посланика Хрватске сељачке странке, а тројицу ранио (мада је пар месеци касније од последица рањавања умро и Стјепан Радић).

Краљ је све то искористио да суспендује устав, распусти Народну скупштину, забрани рад свих политичких странака и синдиката, забрани одржавање скупова, уведе цензуру, прошири и допуни Закон о заштити државе и уведе Државни суд за заштиту државе.

Земља је подељена на девет бановина, он сам је преузео законодавну и извршну власт, а за председника Министарског савета је поставио генерала Петра Живковића.

Диктатура је званично окончана 3. септембра 1931. године, доношењем Октроисаног устава, мада је практично сва власт и тада остала у краљевим рукама.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1322. године у Манастиру Жича крунисан је српски краљ Стефан Дечански;
1859. године рођен је хирург и један од оснивача Медицинског факултета у Београду др Војислав Суботић;
1885. године рођен је новинар, публициста и политичар, један од вођа радничког покрета и Српске социјалдемократске партије Душан Поповић;
1916. године почела је Мојковачка битка у Првом светском рату;
1927. године рођен је хемичар, професор, академик и председник САНУ Александар Деспић;
1947. године рођен је редитељ, филмски критичар и новинар Небојша Ђукелић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Radoje_Domanovic
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

СЈЗ
Наредни чланак

Јесте ли за или против граматике?