AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Usvojen je osnovni grb Beograda

Na današnji dan, 15. decembra 1931. godine usvojen je osnovni grb Beograda.

Ipak, pretpostavlja se da prvi prestonički grb potiče iz vremena despota Stefana Lazarevića i da je imao oblik stilizovane predstave srednjovekovnog utvrđenja sa većom središnjom kulom iznad koje se nalazio lik ili simbol Bogorodice.

Tokom narednih vekova, kako su se menjale zemlje kojima je pripadao, tako se menjao i grb, da bi se krajem XIX veka, sa obnovom srpske državnosti, sve više postavljalo pitanje novog grba. Mada je u nekoliko navrata bilo mnogo inicijativa i različitih konkretnih predloga, do konačne odluke nije došlo sve do početka četvrte decenije prošlog veka.

Tada je 30. septembra raspisan konkurs sa uslovima koje je rešenje moralo da sadrži. Stiglo je 56 radova, a žiri je, uz izvesne izmene koje je autor prihvatio, prvu nagradu dodelio akademskom slikaru Đorđu Andrejeviću Kunu.

Posle Drugog svetskog rata ponovo su nastale promene u nazivu i izgledu grba, da bi početkom poslednje decenije prošlog veka bilo vraćeno, uz još neke izmene, Kunovo rešenje, koje je i danas Osnovni ili Mali grb Beograda.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1893. godine rođen je slikar i profesor Vasa Pomorišac;
1908. godine umro je vojskovođa i političar Đorđe Stratimirović;
1914. godine završena je Kolubarska bitka;
1968. godine umro je oficir, novinar, književnik i reditelj Stanislav Krakov;
1970. godine umro je slikar Leonid Šejka;
1997. godine umro je književnik, kritičar i scenarista Borislav Mihajlović Mihiz.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Vanja-Grbić
Prethodni članak

Rođen je odbojkaš Vladimir Grbić

Nikola_Karaklajić_1968
Naredni članak

Umro je šahista i novinar Nikola Karklajić