Da se ne zaboraviZanimljivosti

Upoznajte: Branislava iz Borova ‒ heroja požara u Londonu

Redakcija Bi-Bi-Sijeve emisije Panorama pronašla je heroja Branislava Lukića, koji je pomogao pri spasavanju komšija iz požara koji je zahvatio soliter Grenfel tauer u Londonu.

Branislav, koga prijatelji zovu Luka, živeo je na jedanaestom spratu u soliteru  Grenfel tauer i bio je u svom stanu kad je u ranim časovima izbio požar:

– Bio sam sa prijateljem koji živi sa mnom. Oko jedan sat posle ponoći alarm se aktivirao. Prijatelj je utrčao u moju sobu i rekao: „Luka, nešto se dešava.ˮ

Luka objašnjava kako je istrčao u hodnik da bi našao stepenice, ali dim je bio previše gust:

– Umalo sam izgubio svest, ali znao sam da je prijatelj i dalje u stanu. Nisam mogao da ga ostavim tamo. Odlučio sam da se vratim po njega. Bio je u šoku, tresao se. Bio je potpuno preplašen. Disali smo duboko držeći tkanine preko usta. Pokušavao sam da nađem put do požarnih stepenica. Srećom, našli smo ih.

Onda su pitali Luku za herojski podvig kojim je spasio jedan život.

– Neko je u hodniku lupao na vrata sa unutrašnje strane. Otvorili smo vrata. Tu je stajala gospođa, Azijatkinja, moža malo starija od 70 godina. Plakala je. Bila je van sebe.

Luka odmahuje glavom prisećajući se koliko je gospođa bila uznemirena.

– Uspeli smo da se spustimo, mislim dva sprata. Pokušao sam da je nosim i onda sam je pitao: „Možete li da hodate? Pomoći ćemo Vam. Nećemo Vas ostaviti.ˮ Rekla je: „Mogu, samo me nemojte ostaviti.ˮ

Branislav je bio sve vreme uz nju i njih dvoje su stigli na bezbedno jedanaest spratova niže.

Na kraju tridesetominutne emisije voditelj Ričard Bilton prisustvovao je ponovnom susretu Luke i Klarite Gavimi, koju je Luka spasio. Klikom na priloženi link možete pogledati ovaj susret.

Klarita: – Jesi ti onaj što me je poneo?

Luka: – Da, ja sam vas stavio na rame.

Klarita: – Koliko se sećam, znam da me je neki krupan čovek poneo, podigao bez razmišljanja, samo što sam otvorila vrata i ti si me poneo. O moj Bože! (briznula je u plač i zagrlila Luku).

Branislav je iz Borova u istočnoj Hrvatskoj, a sad živi u Britaniji. Kao i ostali stanovnici solitera  Grenfel tauer sve je izgubio u požaru. Sumnja se da je 79 ljudi izgubilo život (ovaj broj još uvek nije konačan).

Branislav je rekao novinarima Britića da zna za još jednu osobu srpske nacionalnosti koja je uspela da se izbavi iz zgrade Grenfel tauer. Dodao je da, nažalost, zna za mnoge ljude koji to nisu uspeli.

(Izvor: Britić http://www.ebritic.com/?p=617026&lang=SR)

Prevod: Katarina Šokčanić

Izvor: YOUTUBE (BBC NEWS)

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Mihailo_Vukdragovic_(1900-1986)
Prethodni članak

Rođen je kompozitor, dirigent i akademik Mihailo Vukdragović

23231330_2056942047656359_1338932615278901592_n
Naredni članak

Običaji: Ko je bio Sveti Dimitrije?