Да се не заборавиЗанимљивости

Упознајте: Бранислава из Борова ‒ хероја пожара у Лондону

Редакција Би-Би-Сијеве емисије Панорама пронашла је хероја Бранислава Лукића, који је помогао при спасавању комшија из пожара који је захватио солитер Grenfel tauer у Лондону.

Бранислав, кога пријатељи зову Лука, живео је на једанаестом спрату у солитеру  Grenfel tauer и био је у свом стану кад је у раним часовима избио пожар:

– Био сам са пријатељем који живи са мном. Око један сат после поноћи аларм се активирао. Пријатељ је утрчао у моју собу и рекао: „Лука, нешто се дешава.ˮ

Лука објашњава како је истрчао у ходник да би нашао степенице, али дим је био превише густ:

– Умало сам изгубио свест, али знао сам да је пријатељ и даље у стану. Нисам могао да га оставим тамо. Одлучио сам да се вратим по њега. Био је у шоку, тресао се. Био је потпуно преплашен. Дисали смо дубоко држећи тканине преко уста. Покушавао сам да нађем пут до пожарних степеница. Срећом, нашли смо их.

Онда су питали Луку за херојски подвиг којим је спасио један живот.

– Неко је у ходнику лупао на врата са унутрашње стране. Отворили смо врата. Ту је стајала госпођа, Азијаткиња, можа мало старија од 70 година. Плакала је. Била је ван себе.

Лука одмахује главом присећајући се колико је госпођа била узнемирена.

– Успели смо да се спустимо, мислим два спрата. Покушао сам да је носим и онда сам је питао: „Можете ли да ходате? Помоћи ћемо Вам. Нећемо Вас оставити.ˮ Рекла је: „Могу, само ме немојте оставити.ˮ

Бранислав је био све време уз њу и њих двоје су стигли на безбедно једанаест спратова ниже.

На крају тридесетоминутне емисије водитељ Ричард Билтон присуствовао је поновном сусрету Луке и Кларите Гавими, коју је Лука спасио. Кликом на приложени линк можете погледати овај сусрет.

Кларита: – Јеси ти онај што ме је понео?

Лука: – Да, ја сам вас ставио на раме.

Кларита: – Колико се сећам, знам да ме је неки крупан човек понео, подигао без размишљања, само што сам отворила врата и ти си ме понео. О мој Боже! (бризнула је у плач и загрлила Луку).

Бранислав је из Борова у источној Хрватској, а сад живи у Британији. Као и остали становници солитера  Grenfel tauer све је изгубио у пожару. Сумња се да је 79 људи изгубило живот (овај број још увек није коначан).

Бранислав је рекао новинарима Бритића да зна за још једну особу српске националности која је успела да се избави из зграде Grenfel tauer. Додао је да, нажалост, зна за многе људе који то нису успели.

(Извор: Бritić http://www.ebritic.com/?p=617026&lang=SR)

Превод: Катарина Шокчанић

Извор: YOUTUBE (BBC NEWS)

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Mihailo_Vukdragovic_(1900-1986)
Претходни чланак

Рођен је композитор, диригент и академик Михаило Вукдраговић

23231330_2056942047656359_1338932615278901592_n
Наредни чланак

Обичаји: Ко је био Свети Димитрије?