Na današnji dan

Umro književnik Raša Livada

Na današnji dan, 6. novembra 2007. godine, u Beogradu je umro književnik Radenko Raša Livada.

Rođen je 13. aprila 1948. godine u Subotici, a nakon osnovne škole koju je završio u Zemunu, u Sremskim Karlovcima je završio Učiteljsku školu.

Poeziju je počeo da piše i dobija nagrade još tokom školskih dana, da bi prvu zbirku pesama Poprskan znojem kazaljki objavio 1969. godine, posle čega je objavio još nekoliko zbirki pesama, poeme, antologije i bavio se prevođenjem, a 2006. godine Prosveta je pod nazivom Pesme objavila izbor iz njegovih pesničkih knjiga.

Sredinom osamdesetih godina je osnovao Književno društvo Pismo, pokrenuo tromesečnik istog naziva za savremenu književnost i u saradnji sa Maticom srpskom uređivao istoimenu biblioteku.

Raša Livada je bio potpredsednik Srpskog PEN-a, predsednik Beogradske sekcije Udruženja književnika Srbije i jedan od osnivača Srpskog književnog društva, a za svoje stvaralaštvo je dobio mnoge nagrade i priznanja, među kojima su Brankova nagrada, Nagrada Milan Rakić, Zlatni beočug za trajni doprinos u kulturi Beograda i druge.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1787. godine rođen je reformator srpskog jezika Vuk Stefanović Karadžić;
1923. godine rođen je književnik i akademik Antonije Isaković;
1932. godine rođen je pevač Predrag Gojković Cune;
1950. godine osnovan je Muzej primenjene umetnosti u Beogradu;
1996. godine poginuo je reditelj Dragan Kresoja;
2006. godine umro je slikar, profesor i akademik Radomir Reljić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

glumica-ljiljana-blagojevic-sp
Prethodni članak

Rođena je glumica Ljiljana Blagojević

ND studio_240
Naredni članak

Tribina „Srpski kulturni identitet – nacije i religijeˮ