На данашњи дан

Умро књижевник Раша Ливада

На данашњи дан, 6. новембра 2007. године, у Београду је умро књижевник Раденко Раша Ливада.

Рођен је 13. априла 1948. године у Суботици, а након основне школе коју је завршио у Земуну, у Сремским Карловцима је завршио Учитељску школу.

Поезију је почео да пише и добија награде још током школских дана, да би прву збирку песама Попрскан знојем казаљки објавио 1969. године, после чега је објавио још неколико збирки песама, поеме, антологије и бавио се превођењем, а 2006. године Просвета је под називом Песме објавила избор из његових песничких књига.

Средином осамдесетих година је основао Књижевно друштво Писмо, покренуо тромесечник истог назива за савремену књижевност и у сарадњи са Матицом српском уређивао истоимену библиотеку.

Раша Ливада је био потпредседник Српског ПЕН-а, председник Београдске секције Удружења књижевника Србије и један од оснивача Српског књижевног друштва, а за своје стваралаштво је добио многе награде и признања, међу којима су Бранкова награда, Награда Милан Ракић, Златни беочуг за трајни допринос у култури Београда и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1787. године рођен је реформатор српског језика Вук Стефановић Караџић;
1923. године рођен је књижевник и академик Антоније Исаковић;
1932. године рођен је певач Предраг Гојковић Цуне;
1950. године основан је Музеј примењене уметности у Београду;
1996. године погинуо је редитељ Драган Кресоја;
2006. године умро је сликар, професор и академик Радомир Рељић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

glumica-ljiljana-blagojevic-sp
Претходни чланак

Рођена је глумица Љиљана Благојевић

ND studio_240
Наредни чланак

Трибина „Српски културни идентитет – нације и религијеˮ