AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je vojvoda Stevan Šupljikac

Na današnji dan, 27. decembra 1848.godine umro je austrijski general-major i srpski vojvoda Stevan Šupljikac.

Rođen je u Petrinji 1786. godine, gde je završio osnovnu školu, posle koje je išao u gimnaziju u Karlovcima i Šopronu, da bi 1805. godine, pošto je poticao iz graničarske porodice, stupio u austrijsku vojsku.

Kada su Francuzi osnovali ilirske provincije, prešao je u njihovu vojsku i postao ađutant kod maršala Marmona i potom učestvovao u Napoleonovom pohodu na Rusiju, za šta je dobio orden Legije časti. Nakon toga se vratio u austrijsku vojsku, služio u Banatskom puku u Pančevu, te 1837. godine bio poslanik na Srpskom narodnom crkvenom saboru u Karlovcima.

Služio je i u Italiji i Lici, 1842. godine postao je pukovnik, a šest godina kasnije je, kao komandant Ogulinskog puka u armiji Radeckog, učestvovao u borbama protiv italijanskih revolucionarnih snaga.

Iste godine je na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima izabran za srpskog vojvodu. Umro je nekoliko meseci posle toga, u Pančevu, malo po preuzimanju komande, na dan kada je odlikovan Velikim krstom Gvozdene krune, i sahranjen je u manastiru Krušedolu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1757. godine rođen je mitropolit Stefan Stratimirović;
1945. godine osnovan je PKB;
1958. godine osnovano je pozorište DADOV.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Portret kraljevica Marka naslikala Mina Karadzic
Prethodni članak

Margerit Jursenar: OSMEH KRALJEVIĆA MARKA (1936)

22-Milutin-SOSKIC-junior-1
Naredni članak

Rođen je fudbalski golman Milutin Šoškić