АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је војвода Стеван Шупљикац

На данашњи дан, 27. децембра 1848.године умро је аустријски генерал-мајор и српски војвода Стеван Шупљикац.

Рођен је у Петрињи 1786. године, где је завршио основну школу, после које је ишао у гимназију у Карловцима и Шопрону, да би 1805. године, пошто је потицао из граничарске породице, ступио у аустријску војску.

Када су Французи основали илирске провинције, прешао је у њихову војску и постао ађутант код маршала Мармона и потом учествовао у Наполеоновом походу на Русију, за шта је добио орден Легије части. Након тога се вратио у аустријску војску, служио у Банатском пуку у Панчеву, те 1837. године био посланик на Српском народном црквеном сабору у Карловцима.

Служио је и у Италији и Лици, 1842. године постао је пуковник, а шест година касније је, као командант Огулинског пука у армији Радецког, учествовао у борбама против италијанских револуционарних снага.

Исте године је на Мајској скупштини у Сремским Карловцима изабран за српског војводу. Умро је неколико месеци после тога, у Панчеву, мало по преузимању команде, на дан када је одликован Великим крстом Гвоздене круне, и сахрањен је у манастиру Крушедолу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1757. године рођен је митрополит Стефан Стратимировић;
1945. године основан је ПКБ;
1958. године основано је позориште ДАДОВ.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Portret kraljevica Marka naslikala Mina Karadzic
Претходни чланак

Маргерит Јурсенар: ОСМЕХ КРАЉЕВИЋА МАРКА (1936)

22-Milutin-SOSKIC-junior-1
Наредни чланак

Рођен је фудбалски голман Милутин Шошкић