AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je vojvoda Stevan Petrović Knićanin

Na današnji dan, 26. maja 1855. godine, od posledica moždanog udara umro je vojvoda Stevan Petrović Knićanin. Rođen je februara 1807. godine u mestu Knić, kod Kragujevca, po čemu je i dobio nadimak. U mladosti je postao gardista Miloša Obrenovića, pa načelnik Jaseničkog sreza, i od  1839. godine načelnik Smederevskog okruga. Za vreme vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića bio je komandant srpskih dobrovoljaca u Vojvodini 1848. godine, i istakao se u bitkama kod Pančeva i Vršca, te je po povratku u Srbiju naredne godine dobio titulu vojvode, koju je do tog trenutka imao jedino Toma Vučić Perišić. Takođe je bio i Vitez krsta Marije Terezije, najvećeg austrijskog vojničkog ordena, a njegovom pogrebu je, pored kneza Aleksandra i mnogih srpskih velikodostojnika, činovnika i naroda, po naređenju austrijskog cara Franca Jozefa prisustvovala i delegacija od 80 oficira iz svih pukova u Vojvodini. Ime vojvode Knićanina danas nose ulice u mnogim gradovima Srbije.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1905. godine osnovano je udruženje književnika Srbije;
1955. godine u Beorgad je doputovala delegacija Sovjetskog Saveza na čelu sa prvim sekretarom CK KPSS Nikitom Hruščovim. Bila je to prva zvanična poseta predstavnika SSSR-a Jugoslaviji, posle 1948. godine. Na kraju razgovora, potpisana je Beogradska deklaracija, kojom su normalizovani međudržavni odnosi;
1987. godine umro je slikar, likovni kritičar, istoričar umetnosti i profesor Aleksa Čelebonović;
2000. godine Dragan Jaćimović je postao prvi Srbin koji je „osvojio“ Mont Everest.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

milutinac
Prethodni članak

Streljan je fudbaler i lekar, Milutin Ivković Milutinac

bajalovic
Naredni članak

Rođen je arhitekta Petar Bajalović