АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је војвода Стеван Петровић Книћанин

На данашњи дан, 26. маја 1855. године, од последица можданог удара умро је војвода Стеван Петровић Книћанин. Рођен је фебруара 1807. године у месту Кнић, код Крагујевца, по чему је и добио надимак. У младости је постао гардиста Милоша Обреновића, па начелник Jасеничког среза, и од  1839. године начелник Смедеревског округа. За време владавине кнеза Александра Карађорђевића био је командант српских добровољаца у Војводини 1848. године, и истакао се у биткама код Панчева и Вршца, те је по повратку у Србију наредне године добио титулу војводе, коју је до тог тренутка имао једино Тома Вучић Перишић. Такође је био и Витез крста Марије Терезије, највећег аустријског војничког ордена, а његовом погребу је, поред кнеза Александра и многих српских великодостојника, чиновника и народа, по наређењу аустријског цара Франца Јозефа присуствовала и делегација од 80 официра из свих пукова у Војводини. Име војводе Книћанина данас носе улице у многим градовима Србије.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1905. године основано је удружење књижевника Србије;
1955. године у Беоргад је допутовала делегација Совјетског Савеза на челу са првим секретаром ЦК КПСС Никитом Хрушчовим. Била је то прва званична посета представника СССР-а Југославији, после 1948. године. На крају разговора, потписана је Београдска декларација, којом су нормализовани међудржавни односи;
1987. године умро је сликар, ликовни критичар, историчар уметности и професор Алекса Челебонoвић;
2000. године Драган Јаћимовић је постао први Србин који је „освојио“ Монт Еверест.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

milutinac
Претходни чланак

Стрељан је фудбалер и лекар, Милутин Ивковић Милутинац

bajalovic
Наредни чланак

Рођен је архитекта Петар Бајаловић