AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je vojni pilot, major Miodrag Tomić

Na današnji dan, 20. februara 1962. godine umro je vojni pilot, major Miodrag Tomić.

Rođen je 17. maja 1888. godine u Stragarima na padinama Rudnika, a nakon osnovne škole i niže gimnazije koje je pohađao u Kragujevcu, završio je podoficirsku školu i posle pešadije bio raspoređen u Kraljevu gardu.

Godine 1912. se prijavio za konkurs Ministarstva vojnog i bio izabran za jednog od prvih šest Srba koji su poslati na školovanje u vazduhoplovne škole u Francuskoj, gde je već iste godine nakon završene obuke i položenih ispita dobio diplomu i vratio se u Srbiju da bi učestvovao u Prvom balkanskom ratu.

U tom ratu je bio među prvima koji su u istoriji srpskog vazduhoplovstva pored izviđačkih, obavili i zadatke bombardovanja, da bi potom u Prvom svetskom ratu postao prvi pilot koji je izveo borbeni let, i prvi vojni pilot koji je imao vazdušni duel sa protivničkim avionom, kao i jedan od učesnika prve sanitetske vazdušne evakuacije ranjenika i bolesnika u istoriji svetske avijacije.

Pored obaranja aviona na Solunskom frontu, takođe je oborio jedan neprijateljski avion i na Zapadnom frontu 1916. godine. Posle rata je bio komandant Šestog puka elitne letačke jedinice, komandant vazduhoplovnih brigada, kraljev ađutant i upravnik novootvorenog vojno-civilnog i Međunarodnog aerodroma Beograd. Drugi svetski rat je proveo u nemačkom logoru u Osnabriku, odakle se više nikada nije vratio u Srbiju.

Od 1945. do 1950. godine je bio šef civilnog osoblja francuske Prve vazduhoplovne divizije u Parizu, kada se preselio u SAD. Major Miodrag Tomić, višestruko odlikovani vojni pilot, umro u sedamdeset četvrtoj godini života u Čikagu, gde je i sahranjen.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1826. godine umro je prosvetitelj, pedagog, književnik i  prevodilac Avram Mrazović;
1860. godine izašao je prvi broj srpskog književnog časopisa Danica;
1867. godine rođen je pesnik Milorad Mitrović;
1899. godine rođen je glumac Raša Plaović;
1908. godine umro je pisac i akademik Simo Matavulj;
1924. godine rođen je kompozitor, dirigent i profesor Dušan Miladinović;
1930. godine rođen je književnik Miodrag Bulatović;
1963. godine osnovan je Istorijski muzej Srbije;
1995. godine umro je inženjer, profesor i akademik Branko Žeželj;
2001. godine umro je književnik i novinar Milenko Maticki.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

S._Kragujevic,_Ivo_Andric,_1961
Prethodni članak

ANDRIĆ: SAMO SE RADOM ILI HRABROŠĆU MOŽE POSTIĆI UGLED

Milan_Kasanin
Naredni članak

Rođen je istoričar umetnosti Milan Kašanin