АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је војни пилот, мајор Миодраг Томић

На данашњи дан, 20. фебруара 1962. године умро је војни пилот, мајор Миодраг Томић.

Рођен је 17. маја 1888. године у Страгарима на падинама Рудника, а након основне школе и ниже гимназије које је похађао у Крагујевцу, завршио је подофицирску школу и после пешадије био распоређен у Краљеву гарду.

Године 1912. се пријавио за конкурс Министарства војног и био изабран за једног од првих шест Срба који су послати на школовање у ваздухопловне школе у Француској, где је већ исте године након завршене обуке и положених испита добио диплому и вратио се у Србију да би учествовао у Првом балканском рату.

У том рату је био међу првима који су у историји српског ваздухопловства поред извиђачких, обавили и задатке бомбардовања, да би потом у Првом светском рату постао први пилот који је извео борбени лет, и први војни пилот који је имао ваздушни дуел са противничким авионом, као и један од учесника прве санитетске ваздушне евакуације рањеника и болесника у историји светске авијације.

Поред обарања авиона на Солунском фронту, такође је оборио један непријатељски авион и на Западном фронту 1916. године. После рата је био командант Шестог пука елитне летачке јединице, командант ваздухопловних бригада, краљев ађутант и управник новоотвореног војно-цивилног и Међународног аеродрома Београд. Други светски рат је провео у немачком логору у Оснабрику, одакле се више никада није вратио у Србију.

Од 1945. до 1950. године је био шеф цивилног особља француске Прве ваздухопловне дивизије у Паризу, када се преселио у САД. Мајор Миодраг Томић, вишеструко одликовани војни пилот, умро у седамдесет четвртој години живота у Чикагу, где је и сахрањен.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1826. године умро је просветитељ, педагог, књижевник и  преводилац Аврам Мразовић;
1860. године изашао је први број српског књижевног часописа Даница;
1867. године рођен је песник Милорад Митровић;
1899. године рођен је глумац Раша Плаовић;
1908. године умро је писац и академик Симо Матавуљ;
1924. године рођен је композитор, диригент и професор Душан Миладиновић;
1930. године рођен је књижевник Миодраг Булатовић;
1963. године основан је Историјски музеј Србије;
1995. године умро је инжењер, професор и академик Бранко Жежељ;
2001. године умро је књижевник и новинар Миленко Матицки.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

S._Kragujevic,_Ivo_Andric,_1961
Претходни чланак

АНДРИЋ: САМО СЕ РАДОМ ИЛИ ХРАБРОШЋУ МОЖЕ ПОСТИЋИ УГЛЕД

Milan_Kasanin
Наредни чланак

Рођен је историчар уметности Милан Кашанин