LjudiNa današnji dan

Umro je violinista Aleksandar Aca Šišić

Na današnji dan, 2. jula 2007. godine u Beogradu je umro violinista Aleksandar Aca Šišić.

Rođen je 17. avgusta 1937. godine u Obrenovcu. Violinu je zavoleo i naučio da svira uz svog oca, nastupajući potom na različitim svetkovinama. Šezdesetih godina prošlog veka je postao član Orkestra narodne muzike Radio Beograda i u tom ansamblu ostao do penzionisanja, takođe gradivši solo karijeru i komponujući.

Mada nije stekao formalno muzičko obrazovanje, smatra se jednim od retkih muzičara čija je interprentacija bila na granici akademske preciznosti i improvizacije karakteristične samoukim umetnicima.

Nastupao je širom sveta i iza sebe, pored brojnh snimaka i albuma, ostavio i knjigu sa mnoštvom fotografija, priča sa koncerata i gostovanja, kao i kompletnim notnim zapisom numera i kola.

Aca Šišić je sahranjen na Bežanijskom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1884. godine počela je sa radom Narodna banka Srbije;
1992. godine umro je književnik, scenarista, dramaturg i akademik Borislav Pekić;
1995. godine košarkaška reprezentacije tadašnje Jugoslavije postala je šampion Evrope, na prvom takmičenju na kome joj je bilo dozvoljeno da se takmiči nakon ukidanja sankcija;
2011. godine umrla je glumica Olivera Marković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Spomenik Milunki Savić u Inđiji
Prethodni članak

INĐIJA: Na Vidovdan otkriven spomenik Milunki Savić

ljubivoje-rsumovicjpg
Naredni članak

Rođen je književnik Ljubivoje Ršumović