ЉудиНа данашњи дан

Умро је виолиниста Александар Аца Шишић

На данашњи дан, 2. јула 2007. године у Београду је умро виолиниста Александар Аца Шишић.

Рођен је 17. августа 1937. године у Обреновцу. Виолину је заволео и научио да свира уз свог оца, наступајући потом на различитим светковинама. Шездесетих година прошлог века је постао члан Оркестра народне музике Радио Београда и у том ансамблу остао до пензионисања, такође градивши соло каријеру и компонујући.

Мада није стекао формално музичко образовање, сматра се једним од ретких музичара чија је интерпрентација била на граници академске прецизности и импровизације карактеристичне самоуким уметницима.

Наступао је широм света и иза себе, поред бројнх снимака и албума, оставио и књигу са мноштвом фотографија, прича са концерата и гостовања, као и комплетним нотним записом нумера и кола.

Аца Шишић је сахрањен на Бежанијском гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1884. године почела је са радом Народна банка Србије;
1992. године умро је књижевник, сценариста, драматург и академик Борислав Пекић;
1995. године кошаркашка репрезентације тадашње Југославије постала је шампион Европе, на првом такмичењу на коме јој је било дозвољено да се такмичи након укидања санкција;
2011. године умрла је глумица Оливера Марковић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Споменик Милунки Савић у Инђији
Претходни чланак

ИНЂИЈА: На Видовдан откривен споменик Милунки Савић

ljubivoje-rsumovicjpg
Наредни чланак

Рођен је књижевник Љубивоје Ршумовић