AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je vajar i slikar Stevan Bodnarov

Na današnji dan, 20. maja 1993. godine u Beogradu je umro vajar i slikar Stevan Bodnarov.

Rođen je 12. avgusta 1905. godine u Žablju kod Gospođinaca, a pravljenjem bisti u glini, zidarskim i modelarskim poslom se bavio još tokom učenja bravarskog zanata.

Pošto mu je jedna portretna bista bila primećena, izlagao je na Izložbi novosadskih gimnazijalaca 1925. godine i uz dobijenu stipendiju stupio u Umetničku školu u Beogradu, gde je prvo učio vajarstvo kod Palavičinija, pa potom i slikarstvo kod Milovanovića. Od 1930. godine je počeo da izlaže na prolećnim i jesenjim izložbama u Beogradu, a prvu samostalnu je priredio 1933. u Ratničkom domu.

Sledeće godine je, kao stipendista francuske vlade, otišao na dalje školovanje u Pariz, gde je takođe više puta izlagao svoja dela. Tokom Drugog svetskog rata je, zbog učestvovanja u NOP-u, od 1942. do 1944. godine, bio zatvoren u Banjičkom logoru.

Nakon rata je nastavio da slika i vaja, kao i da izlaže svoja dela. Bio je predstavnik realističkog izraza, istakavši se pre svega kao portretista i autor mnogih javnih spomenika, među kojima su bista Dimitrija Tucovića, Spomenik streljanima u Jajincima, Grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu i drugi, dok se poslednjih godina prilično bavio i minijaturom.

Stevan Bodnarov, dobitnik mnogih nagrada i priznanja za svoj rad, sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1921. godine rođena je glumica Olga Ivanović;
1927. godine rođen je slikar Kosta Bradić;
1989. godine doneta je odluka o raspisivanju zajma za privredni preporod Srbije.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_1
Prethodni članak

KAFANA „ZLATAN ŠARAN”

Noc_muzeja
Naredni članak

Otvoren je Muzej vazduhoplovstva u Beogradu