АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је вајар и сликар Стеван Боднаров

На данашњи дан, 20. маја 1993. године у Београду је умро вајар и сликар Стеван Боднаров.

Рођен је 12. августа 1905. године у Жабљу код Госпођинаца, а прављењем бисти у глини, зидарским и мoделарским послом се бавио још током учења брaварског заната.

Пошто му је једна портретна биста била примећена, излагао је на Изложби новосадских гимназијалaца 1925. године и уз добијену стипендију ступио у Уметничку школу у Београду, где је прво учио вајарство код Палавичинија, па потом и сликарство код Миловановића. Од 1930. године је почео да излаже на пролећним и јесењим изложбама у Београду, а прву самосталну је приредио 1933. у Ратничком дому.

Следеће године је, као стипендиста фрaнцуске владе, отишао на даље школовање у Париз, где је такође више пута излагао своја дела. Током Другог светског рата је, због учествовања у НОП-у, од 1942. до 1944. године, био затворен у Бањичком логору.

Након рата је наставио да слика и ваја, као и да излаже своја дела. Био је представник реалистичког израза, истакавши се пре свега као портретиста и аутор многих јавних споменика, међу којима су биста Димитрија Туцовића, Споменик стрељанима у Јајинцима, Гробница народних хероја на Калемегдану и други, док се последњих година прилично бавио и минијатуром.

Стеван Боднаров, добитник многих награда и признања за свој рад, сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1921. године рођена је глумица Олга Ивановић;
1927. године рођен је сликар Коста Брадић;
1989. године донета је одлука о расписивању зајма за привредни препород Србије.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_1
Претходни чланак

КАФАНА „ЗЛАТАН ШАРАН”

Noc_muzeja
Наредни чланак

Отворен је Музеј ваздухопловства у Београду