AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je vajar Sava Sandić

Na današnji dan, 5. decembra 2016. godine u Beogradu je umro vajar Sava Sandić.

Rođen je 1915. godine u Zaječaru, tokom izbeglištva njegove porodice za vreme Prvog svetskog rata.

U detinjstvu je već pokazivao sklonost ka umetnosti, te je prvo savladao zanat – umetničku obradu kamena, a onda se od 1933. usavršavao u ateljeu vajara Tome Rosandića, postavši njegov saradnik, pa je tako pored ostalog on tehnički realizovao Rosandićevu grupu Igrali se konji vrani…, koja se nalazi ispred Narodne skupštine.

Uporedo sa tim je pohađao tečaj figuralnog crtanja u ateljeu Petra Dobrovića, i 1939. godine upisao Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu.

Bio je član ULUS-a, ULUPUDS-a i grupe Samostalni, a pedesetih godina prošlog veka je izgradio sopstveni atelje u Beogradu i 1953. u Grafičkom kolektivu priredio prvu, od petnaestak koliko ih je kasnije imao tokom karijere, samostalnu izložbu, učestvujući takođe i na desetinama kolektivnih izložbi kod nas i u inostranstvu.

Svoja dela je najčešće izvodio u bronzi, gipsu, drvetu i kamenu, ostavivši za sobom mnoštvo spomenika, skulptura na otvorenom, portretnih bista, plaketa, medalja, upotrebnih predmeta i nakita.

Sava Sandić je za svoj rad dobio mnoge nagrade i priznanja, a izabran je bio i za redovnog člana Matice srpske.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo :

1952. godine osnovan je Muzej Nikole Tesle u Beogradu;
1967. godine umro je filolog, profesor i akademik Miloš Đurić;
1993. godine umro je književnik, prevodilac i istoričar književnosti Milan Đoković;
2017. godine umro je arhitekta i profesor Petar Vulović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

saranovic
Prethodni članak

Rođen je reditelj i profesor Radomir Bajo Šaranović

F
Naredni članak

Umro je profesor, košarkaš i sportski radnik Radomir Šaper