АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је вајар Сава Сандић

На данашњи дан, 5. децембра 2016. године у Београду је умро вајар Сава Сандић.

Рођен је 1915. године у Зајечару, током избеглиштва његове породице за време Првог светског рата.

У детињству је већ показивао склоност ка уметности, те је прво савладао занат – уметничку обраду камена, а онда се од 1933. усавршавао у атељеу вајара Томе Росандића, поставши његов сарадник, па је тако поред осталог он технички реализовао Росандићеву групу Играли се коњи врани…, која се налази испред Народне скупштине.

Упоредо са тим је похађао течај фигуралног цртања у атељеу Петра Добровића, и 1939. године уписао Академију ликовних уметности у Београду.

Био је члан УЛУС-а, УЛУПУДС-а и групе Самостални, а педесетих година прошлог века је изградио сопствени атеље у Београду и 1953. у Графичком колективу приредио прву, од петнаестак колико их је касније имао током каријере, самосталну изложбу, учествујући такође и на десетинама колективних изложби код нас и у иностранству.

Своја дела је најчешће изводио у бронзи, гипсу, дрвету и камену, оставивши за собом мноштво споменика, скулптура на отвореном, портретних биста, плакета, медаља, употребних предмета и накита.

Сава Сандић је за свој рад добио многе награде и признања, а изабран је био и за редовног члана Матице српске.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо :

1952. године основан је Музеј Николе Тесле у Београду;
1967. године умро је филолог, професор и академик Милош Ђурић;
1993. године умро је књижевник, преводилац и историчар књижевности Милан Ђоковић;
2017. године умро је архитекта и професор Петар Вуловић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

saranovic
Претходни чланак

Рођен је редитељ и професор Радомир Бајо Шарановић

F
Наредни чланак

Умро је професор, кошаркаш и спортски радник Радомир Шапер