AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je vajar i profesor Milun Vidić

Na današnji dan, 15. novembra 2007. godine u Beogradu je umro vajar i profesor Milun Vidić.

Rođen je 9. marta 1939. godine u selu Roge, a Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije je završio u Beogradu.

Bio je član ULUS-a i počevši od 1967. godine je učestvovao na mnogobrojnim grupnim izložbama, kao i samostalno, u zemlji i inostranstvu.

Od 1977. godine je radio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je prošao sva zvanja od asistenta do redovnog profesora za predmet vajanje sa tehnologijom, da bi 1994. godine prešao na Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu i bio profesor za predmet vajanje do svoje penzije, 2004. godine.

Za svoja dela, koja se nalaze u brojnim muzejima i galerijama, poput Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, dobio je mnoge nagrade i priznanja.

Milun Vidić je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1919. godine osnovan je ULUS;
1942. godine rođen je glumac Dragan Zarić;
1976. godine preminuo je bard srpskog glumišta Milivoje Živanović;
2009. godine preminuo je patrijarh srpski Pavle.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

untitled2
Prethodni članak

KRALJEVIĆ PETAR I KNEGINJA ZORKA

unnamed
Naredni članak

NJEGOŠ: MOG NASLEDNIKA ČUĆE CIJELA EVROPA