AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je vajar, profesor i akademik Nikola Janković

Na današnji dan, 25. aprila 2017. godine u Beogradu je umro vajar, profesor i akademik Nikola Janković.

Rođen je 13. decembra 1926. godine u Kragujevcu, odakle je nakon osnovne škole i gimnazije, posle Drugog svetskog rata došao u Beograd i upisao Akademiju likovnih umetnosti, gde je potom prošavši kroz sva zvanja i radio kao redovni profesor do svog penzionisanja 1991. godine.

Svoja dela je pri put izlagao 1947. godine na V izložbi Udruženja likovnih umetnika Srbije u Beogradu, posle čega je učestvovao na brojnim kolektivnim i priredio desetak samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Bio je osnivač i član grupe Samostalni, kao i Beogradske grupe, te član i predsednik Društva srpskih umetnika Lada, član ULUS-a i redovni član SANU.

Za svoje stvaralaštvo je dobio mnoge nagrade i priznanja, a njegova dela pored galerija i muzeja krase i mnoge javne površine u našim gradovima. Neki od njih su spomenik Nikoli Tesli u Karađorđevom parku u Beogradu, spomenik Joakimu  Vujiću ispred Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu, spomenik Aleksi Šantiću u Mostaru, reljef na vratima Muzeja 21. oktobra u Šumaricama i drugi.

Nikola Koka Janković, jedan od naših najznačajnijih posleratnih vajara, sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a od pre dve godine u okviru Narodnog muzeja u Kragujevcu kao jedinstveno arhitektonsko zdanje postoji legat posveđen ovom umetniku, koji čuva skoro dve hiljade njegovih artefakata, odnosno umetničkih dela i originalnih predmeta iz umetnikovog ateljea.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1767. godine rođen je naš najpoznatiji guslar Filip Višnjić;
1833. godine rođen je vojskovođa i književnik Marko Miljanov;
1858. godine rođen je književni kritičar i profesor Ljubomir Nedić;
1870. godine umro je publicista i jedan od prvih srpskih socijalista Živojin Žujović;
1935. godine rođena je pevačica Lola Novaković;
1938. godine umro je general, profesor i akademik Živko Pavlović;
2005. godine umro je književnik i književni kritičar Čedomir Mirković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

SJZ
Prethodni članak

Zašto se kaže KAMEN SPOTICANJA

Borislav-Radovic
Naredni članak

Umro je književnik Borislav Radović