АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је вајар, професор и академик Никола Јанковић

На данашњи дан, 25. априла 2017. године у Београду је умро вајар, професор и академик Никола Јанковић.

Рођен је 13. децембра 1926. године у Крагујевцу, одакле је након основне школе и гимназије, после Другог светског рата дошао у Београд и уписао Академију ликовних уметности, где је потом прошавши кроз сва звања и радио као редовни професор до свог пензионисања 1991. године.

Своја дела је при пут излагао 1947. године на V изложби Удружења ликовних уметника Србије у Београду, после чега је учествовао на бројним колективним и приредио десетак самосталних изложби у земљи и иностранству.

Био је оснивач и члан групе Самостални, као и Београдске групе, те члан и председник Друштва српских уметника Лада, члан УЛУС-а и редовни члан САНУ.

За своје стваралаштво је добио многе награде и признања, а његова дела поред галерија и музеја красе и многе јавне површине у нашим градовима. Неки од њих су споменик Николи Тесли у Карађорђевом парку у Београду, споменик Јоакиму  Вујићу испред Књажевско-српског театра у Крагујевцу, споменик Алекси Шантићу у Мостару, рељеф на вратима Музеја 21. октобра у Шумарицама и други.

Никола Кока Јанковић, један од наших најзначајнијих послератних вајара, сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, а од пре две године у оквиру Народног музеја у Крагујевцу као јединствено архитектонско здање постоји легат посвеђен овом уметнику, који чува скоро две хиљаде његових артефаката, односно уметничких дела и оригиналних предмета из уметниковог атељеа.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1767. године рођен је наш најпознатији гуслар Филип Вишњић;
1833. године рођен је војсковођа и књижевник Марко Миљанов;
1858. године рођен је књижевни критичар и професор Љубомир Недић;
1870. године умро је публициста и један од првих српских социјалиста Живојин Жујовић;
1935. године рођена је певачица Лола Новаковић;
1938. године умро је генерал, професор и академик Живко Павловић;
2005. године умро је књижевник и књижевни критичар Чедомир Мирковић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

СЈЗ
Претходни чланак

Зашто се каже КАМЕН СПОТИЦАЊА

Borislav-Radovic
Наредни чланак

Умро је књижевник Борислав Радовић