AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je vajar i akademik Risto Stijović

Na današnji dan, 20. decembra 1974. godine umro je vajar i akademik Risto Stijović.

Rođen je 8. oktobra 1894. godine u Podgorici, a studije je započeo u Umetničkoj školi u Beogradu. Po izbijanju Prvog svetskog rata i posle povlačenja preko Albanije studiranje je nastavio u Francuskoj. Već 1916. godine je dobio drugu nagradu za skulpturu u Umetničkoj školi u Marseju, nakon čega se školovao u Parizu i tamo redovno izlagao na pariskim salonima.

U zemlju se vratio 1928. godine i bio postavljen za profesora Treće muške gimnazije, što je ostao do Drugog svetskog rata, kada je otpušten i zatvoren u logoru na Banjici. I pre i posle rata bio je član mnogih umetničkih udruženja, te je izlagao na grupnim izložbama Lade, Dvanaestorice, Oblika i drugih, a održao je i desetak samostalnih izložbi, poslednju 1973. godine u Beogradu.

Pored ženskog akta i portreta, veliki deo svog opusa posvetio je animalističkoj plastici, a pokazivao je i posebnu sklonost ka obradi retkog i skupocenog drveta.

Risto Stijović je bio član SANU, a za svoje stvaralštvo je dobio mnoge nagrade i priznanja, među kojima je i Oktobarska nagrada grada Beograda na prvom Oktobarskom salonu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1355. godine umro je car Stefan Uroš IV Dušan;
1943. godine rođen je reditelj, teatrolog i pozorišni kritičar Dejan Penčić-Poljan;
1982. godine umro je kompozitor i akademik Milan Ristić;
2010. godine umrla je primadona Beogradske i Novosadske opere Zlata Sesardić;
2014. godine umro je slikar, likovni kritičar, teoretičar i istoričar umetnosti Miodrag B. Protić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Foto: RTS

(Emisija Književni dijalog urednika Aleksandra Gatalice)
Prethodni članak

Rođena je književnica Ljubica Arsić

25399007_1479533508822336_8213294475006133756_n
Naredni članak

BEOGRAD: PREDAVANJE DRAGANA BJELOGRLIĆA POVODOM SERIJE „SENKE NAD BALKANOMˮ