АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је вајар и академик Ристо Стијовић

На данашњи дан, 20. децембра 1974. године умро је вајар и академик Ристо Стијовић.

Рођен је 8. октобра 1894. године у Подгорици, а студије је започео у Уметничкој школи у Београду. По избијању Првог светског рата и после повлачења преко Албаније студирање је наставио у Француској. Већ 1916. године је добио другу награду за скулптуру у Уметничкој школи у Марсеју, након чега се школовао у Паризу и тамо редовно излагао на париским салонима.

У земљу се вратио 1928. године и био постављен за професора Треће мушке гимназије, што је остао до Другог светског рата, када је отпуштен и затворен у логору на Бањици. И пре и после рата био је члан многих уметничких удружења, те је излагао на групним изложбама Ладе, Дванаесторице, Облика и других, а одржао је и десетак самосталних изложби, последњу 1973. године у Београду.

Поред женског акта и портрета, велики део свог опуса посветио је анималистичкој пластици, а показивао је и посебну склоност ка обради ретког и скупоценог дрвета.

Ристо Стијовић је био члан САНУ, а за своје стваралштво је добио многе награде и признања, међу којима је и Октобарска награда града Београда на првом Октобарском салону.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1355. године умро je цар Стефан Урош IV Душан;
1943. године рођен је редитељ, театролог и позоришни критичар Дејан Пенчић-Пољан;
1982. године умро је композитор и академик Милан Ристић;
2010. године умрла је примадона Београдске и Новосадске опере Злата Сесардић;
2014. године умро је сликар, ликовни критичар, теоретичар и историчар уметности Миодраг Б. Протић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Фото: РТС

(Емисија Књижевни дијалог уредника Александра Гаталице)
Претходни чланак

Рођена је књижевница Љубица Арсић

25399007_1479533508822336_8213294475006133756_n
Наредни чланак

БЕОГРАД: ПРЕДАВАЊЕ ДРАГАНА БЈЕЛОГРЛИЋА ПОВОДОМ СЕРИЈЕ „СЕНКЕ НАД БАЛКАНОМˮ