LjudiNa današnji dan

Umro je umetnik Bojan Stupica

Na današnji dan, 22. maja 1970. godine u Beogradu je umro reditelj, arhitekta, scenograf, glumac i pedagog Bojan Stupica.

Rođen je 1. avgusta 1910. godine u Ljubljani.

Još kao student arhitekture putovao je po Evropi i interesovao se za pozorišta, te je sa svojom prvom suprugom postavio i prvu predstavu, uradivši prevod, scenografiju, kostim, režiju, a takođe je i glumio u njoj. Do Drugog svetskog rata režirao je tridesetak predstava u Ljubljani, Mariboru i Beogradu.

Tokom rata bio je zatvoren u logoru u Italiji oko godinu dana, odakle je pušten sa teškim povredama, jedva pokretan. Ipak, to ga nije sprečilo da se na štakama vrati pozorištu i 1946. godine bude postavljen za pomoćnika upravnika Drame Narodnog gledališta u Ljubljani.

Iste godine je putovao i u SSSR, te je po povratku sa tog putovanja Komitetu za umetnost i kulturu u Beogradu predao elaborat za osnivanje centralnog jugoslovenskog teatra – Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U njemu je bio do 1955. godine, a pored sedamnaest režija i rada u vezi sa predstavama, sa Momčilom Belobrkom bio je i arhitekta zgrade pozorišta.

No, i pored svega toga, praktično je bio primoran da napusti JDP i Beograd, pa je naredne tri godine proveo u Hrvatskom narodnom kazalištu, koje je potpuno preporodio.

Na molbu vlasti vratio se u JDP, ali ga je zbog novih sukoba napustio i prešao u Narodno pozorište, da bi se 1968. godine još jednom obreo u svom JDP-u, kao upravnik.

U međuvremenu je režirao u Bošku Buhi i Ateljeu 212, čiji je bio rukovodilac i arhitekta, a projektovao je i današnji Teatar Bojan Stupica.

Režirao je i nekoliko filmova i bio profesor na akademijama u Ljubljani, Beogradu i Zagrebu.

Bojan Stupica, neumorni stvaralac  i čovek po kome se danas zove nagrada za najbolju režiju pozorišne predstave kod nas, preminuo je sa nepunih šezdeset godina i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beoradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1925. godine umro je slikar i akademik Stevan Todorović;
1946. godine rođen je glumac Petar Božović;
1987. godine rođen je najbolji srpski sportista svih vremena Novak Đoković;
2014. godine umro je šahovski velemajstor Dragoljub Velimirović;
2016. godine umro je glumac Velimir Bata Živojinović.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Brako_Šotra
Prethodni članak

Umro je slikar i profesor Branko Šotra

1455_vesti
Naredni članak

NOVI BEČEJ: 26. Obzorja na Tisi ‒ Dani Josifa Marinkovića