ЉудиНа данашњи дан

Умро је уметник Бојан Ступица

На данашњи дан, 22. маја 1970. године у Београду је умро редитељ, архитекта, сценограф, глумац и педагог Бојан Ступица.

Рођен је 1. августа 1910. године у Љубљани.

Jош као студент архитектуре путовао је по Европи и интересовао се за позоришта, те је са својом првом супругом поставио и прву представу, урадивши превод, сценографију, костим, режију, а такође је и глумио у њој. До Другог светског рата режирао je тридесетак представа у Љубљани, Марибору и Београду.

Tоком рата био je затворен у логору у Италији око годину дана, одакле је пуштен са тешким повредама, једва покретан. Ипак, то га није спречило да се на штакама врати позоришту и 1946. године буде постављен за помоћника управника Драме Народног гледалишта у Љубљани.

Исте године је путовао и у СССР, те је по повратку са тог путовања Комитету за уметност и културу у Београду предао елаборат за оснивање централног југословенског театра – Југословенског драмског позоришта. У њему је био до 1955. године, а поред седамнаест режија и рада у вези са представама, са Момчилом Белобрком био је и архитекта зграде позоришта.

Но, и поред свега тога, практично је био приморан да напусти ЈДП и Београд, па је наредне три године провео у Хрватском народном казалишту, које је потпуно препородио.

На молбу власти вратио се у ЈДП, али га је због нових сукоба напустио и прешао у Народно позориште, да би се 1968. године још једном обрео у свом ЈДП-у, као управник.

У међувремену је режирао у Бошку Бухи и Атељеу 212, чији је био руководилац и архитекта, а пројектовао је и данашњи Театар Бојан Ступица.

Режирао је и неколико филмова и био професор на академијама у Љубљани, Београду и Загребу.

Бојан Ступица, неуморни стваралац  и човек по коме се данас зове награда за најбољу режију позоришне представе код нас, преминуо је са непуних шездесет година и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Беораду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1925. године умро је сликар и академик Стеван Тодоровић;
1946. године рођен је глумац Петар Божовић;
1987. године рођен је најбољи српски спортиста свих времена Новак Ђоковић;
2014. године умро је шаховски велемајстор Драгољуб Велимировић;
2016. године умро је глумац Велимир Бата Живојиновић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Brako_Šotra
Претходни чланак

Умро је сликар и професор Бранко Шотра

1455_vesti
Наредни чланак

НОВИ БЕЧЕЈ: 26. Обзорја на Тиси ‒ Дани Јосифа Маринковића