АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је учитељ, публициста, револуционар и лекар Васа Пелагић

На данашњи дан, 6. фебруара 1899. године у Пожаревцу је умро учитељ, публициста, лекар и један од најзначајнијих представника утопијског социјализма код нас, Васа Пелагић. Рођен је 1833. године у Горњем Жабару, данашњем Пелагићеву, а након основне школе и гимназије уписао је Богословију у Београду и 1860.године постао учитељ у српској основној школи у Брчком, где је основао једну од првих српских читаоница у Босни. Отишао је потом у Русију и на Московском универзитету две године слушао предавања из историје медицине и политичке економије, да би се након тога обрео у Бањалуци и постао управитељ Српско-православне богословије. Објавио је и више књига у вези са реформом школске наставе ради ширења просвете у народу, а примио је и архимандритски чин. Због свог деловања и под оптужбом да критикује турски режим убрзо је прогнан у Малу Азију, одакле се спасао 1871. године и преко Русије дошао у Србију. Ту је учествовао у раду Уједињене омладине српске и покрету Дружине за ослобођење српства на Цетињу, те је због сукоба са влашћу отишао у Нови Сад, а потом је боравио и у Грацу, Прагу, Трсту и Цириху. У том периоду се више упознао са идејама социјализма, па се по повратку у Србију, пошто је претходно учествовао у Босанском устанку 1875. године, све више ангажовао у ширењу тих идеја, сарађивао у социјалистичким листовима и настојао да се оснује Социјалистичка партија Србије, све време пишући и објављујући књиге. Због тога је био протериван у Румунију и Бугарску, затваран у лудницу, да би на крају умро у пожаревачком затвору и био тајно сахрањен на затворском гробљу. Данас је вероватно најпознатија књига Васе Пелагића „Стварни народни учитељ“, а име овог човека поред његовог родног места и улице у главном граду, носе и многе образовне и културне установе код нас.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1876. године основано је Српско друштво Црвеног крста;
1937. године рођена је диригент, професор Факултета музичке уметности и прва жена ректор Универзитета у Београду, Даринка Матић-Маровић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Ksenija-Atanasijevic
Претходни чланак

Рођена је прва жена доктор наука на Београдском универзитету, Ксенија Атанасијевић

Panta_Mihajlović
Наредни чланак

Умро је инжењер и пионир на пољу телекомуникација, Панта Михајловић