AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je tvorac prvog slovenskog pisma Ćirilo Solunski

Na današnji dan, 14. februara 869. godine u Rimu je umro Ćirilo Solunski, tvorac prvog slovenskog pisma.

Rođen je oko 827. godine kao Konstantin, u aristokratskoj porodici u Solunu, od majke koja je verovatno bila slovenskog porekla. Nakon očeve smrti je otišao na studije u Carigrad, gde je zatim bio bibliotekar i arhivar u Svetoj Sofiji, te profesor filozozije, zbog čega je dobio i nadimak Filozof.

Godine 860, vizantijski car i carigradski patrijarh su ga zajedno sa bratom Metodijem poslali u misiju kod Hazara severoistočno od Crnog mora, da bi posle dve godine na poziv kneza Rastislava bili poslati u Velikomoravsku kneževinu da propovedaju hrišćanstvo na slovenskom jeziku, ne bi li se smanjio uticaj germanskog sveštenstva na tom prostoru.

Tako je još i pre nego što su pošli u srednju Evropu Ćirilo pripremao i sastavljao pismo za Slovene i počeo sa prevođenjem Biblije. Braća su u Moravskoj provela više od tri godine, da bi onda usled neprekidnih pritisaka tamošnjeg sveštenstva da se propoveda isključivo na latinskom, grčkom i hebrejskom jeziku, krenuli put Rima sa namerom da od pape dobiju podršku za svoju misiju. Papa Hadrijan II im je dao dozvolu, ali se Ćirilo tokom boravka u Rimu razboleo i nekoliko meseci kasnije tamo i umro u ranim četrdesetim godinama.

Pismo koje je Ćirilo stvorio, nama poznato kao glagoljica, koristilo se još hiljadu godina nakon njegove smrti uporedo sa đirilicom, pojednostavljenom verzijom glagoljice zasnovane na grčkom alfabetu, najverovatnije delom jednog ili više Ćirilovih učenika.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1804. godine Karađorđe je na zboru u Orašcu izabran za vođu Prvog srpskog ustanka;
1804. godine rođen je prvi sekretar Matice srpske Teodor Pavlović;
1835. godine otvoren je Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu, prvo pozorište u Srbiji;
1835. godine donet je Sretenjski ustav;
1856. godine rođen je istoričar, političar i profesor  Univerziteta u Beogradu Ljubomir Jovanović;
1858. godine rođen je književnik Dragutin Ilić;
1879. godine rođen je novinar, advokat i političar Triša Kaclerović;
2000. godine umro je muzičar i profesor Vojin Draškoci;
2015. godine umro je jedan od najvećih jugoslovenskih atletičara Franjo Mihalić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

SJZ
Prethodni članak

Zašto se kaže S KOCA I KONOPCA

jat1
Naredni članak

Počeo je domaći civilni vazdušni saobraćaj