АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је творац првог словенског писма Ћирило Солунски

На данашњи дан, 14. фебруара 869. године у Риму је умро Ћирило Солунски, творац првог словенског писма.

Рођен је око 827. године као Константин, у аристократској породици у Солуну, од мајке која је вероватно била словенског порекла. Након очеве смрти је отишао на студије у Цариград, где је затим био библиотекар и архивар у Светој Софији, те професор филозозије, због чега је добио и надимак Филозоф.

Године 860, византијски цар и цариградски патријарх су га заједно са братом Методијем послали у мисију код Хазара североисточно од Црног мора, да би после две године на позив кнеза Растислава били послати у Великоморавску кнежевину да проповедају хришћанство на словенском језику, не би ли се смањио утицај германског свештенства на том простору.

Тако је још и пре него што су пошли у средњу Европу Ћирило припремао и састављао писмо за Словене и почео са превођењем Библије. Браћа су у Моравској провела више од три године, да би онда услед непрекидних притисака тамошњег свештенства да се проповеда искључиво на латинском, грчком и хебрејском језику, кренули пут Рима са намером да од папе добију подршку за своју мисију. Папа Хадријан II им је дао дозволу, али се Ћирило током боравка у Риму разболео и неколико месеци касније тамо и умро у раним четрдесетим годинама.

Писмо које је Ћирило створио, нама познато као глагољица, користило се још хиљаду година након његове смрти упоредо са ђирилицом, поједностављеном верзијом глагољице засноване на грчком алфабету, највероватније делом једног или више Ћирилових ученика.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1804. године Карађорђе је на збору у Орашцу изабран за вођу Првог српског устанка;
1804. године рођен је први секретар Матице српске Теодор Павловић;
1835. године отворен је Књажевско-српски театар у Крагујевцу, прво позориште у Србији;
1835. године донет је Сретењски устав;
1856. године рођен је историчар, политичар и професор  Универзитета у Београду Љубомир Јовановић;
1858. године рођен је књижевник Драгутин Илић;
1879. године рођен је новинар, адвокат и политичар Триша Кацлеровић;
2000. године умро је музичар и професор Војин Драшкоци;
2015. године умро је један од највећих југословенских атлетичара Фрањо Михалић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

СЈЗ
Претходни чланак

Зашто се каже С КОЦА И КОНОПЦА

jat1
Наредни чланак

Почео је домаћи цивилни ваздушни саобраћај