АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је трговац и политичар Стојан Симић

На данашњи дан, 10. марта 1852. године умро је трговац, политичар и уставобранитељ Стојан Симић.

Рођен је 1797. године у Срему, а након учења у манастиру Фенеку, када му је отац постао старешина Крушевца, прешао је у Србију. Ту је био до 1813. године, када се вратио у Срем и са оцем и стрицем учествовао у аустријској војсци у рату против Француза. Потом је боравио у Бесарабији, Београду и Букурешту, где је радио у фабрици и био пандур агента кнеза Милоша. Носио је затим поверљиву дипломатску пошту за кнеза Милоша и у Цариград, био скелеџија у Србији, члан Народног суда као представник Јагодинске нахије, па члан депутације у Цариграду, председник Земаљског суда и од 1833. године старешина Крушевца. Две године касније је, иако је захваљујући Милошу постао богат и утицајан, био један од покретача Милетине буне.

Постао је члан Државног савета и кнежев кабинетски саветник, као и надзорник Милошевих добара у Влашкој. Србију је напустио 1840. године и у Влашкој се бавио трговином сољу, да би се са сменом династија вратио, поново обављао државне функције, био један од уставобранитеља и председник Савета, те поново 1843. године отишао из земље.

Занимљиво је да је у Београду себи подигао кућу, на месту између данашњег Старог и Новог двора. Држава ју је од њега откупила и користила као двор, све до Мајског преврата, после чега је срушена.

Стојан Симић је умро у Београду и био је сахрањен на старом гробљу на Ташмајдану.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1856. године умро је књижевник Јован Стерија Поповић;
1875. године преминуо је публициста, социјалиста и политичар Светозар Марковић;
1908. године рођен је правник и академик Јован Ђорђевић;
1926. године рођена је џез певачица Мара Јанковић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

sibenik-i-dalje-249
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

Untitled
Наредни чланак

КО ЈЕ БИО МАКСИМ БРАНКОВИЋ?