AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je sveštenik i istoričar Ilarion Ruvarac

Na današnji dan, 8. avgusta 1905. godine je umro sveštenik i istoričar Ilarion Ruvarac.

Rođen je 1. septembra 1832. godine u Sremskoj Mitrovici, kao Jovan Ruvarac, i nakon osnovne škole u Starom Slankamenu i Starim Banovcima, gimnazije u Sremskim Karlovcima i Beču, u austrijskoj prestonici je studirao prava i nastavio da se bavi istorijom, interesujući se za proučavanje istorijskih izvora i komparativno proučavanje narodne tradicije.

Bogosloviju je završio u Sremskim Karlovcima 1859. godine, a dve godine kasnije se zamonašio u Krušedolu, kada je i dobio monaško ime Ilarion.

Ubrzo je postao beležnik crkvenog suda, pa profesor na Bogosloviji, te 1874. arhimandrit manastira Grgeteg i rektor Bogoslovije u Karlovcima sledeće godine.

Radove je počeo da objavljuje već po povratku iz Beča, a u svom pristupu istorijskoj nauci se zalagao za kritičku istoriografiju, u čemu je bio jedan od pionra kod nas, pa nije čudno što je često dolazio u sukob sa mnogim romantičarski orijentisanim savremenicima.

Ilarion Ruvarac je pored ostalog bio član Srpske kraljevske akademije i član Književnog odeljenja Matice srpske, kao i dobitnik različitih priznanja i odlikovanja.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1832. godine rođen je književnik i slikar Đura Jakšić;
1929. godine umro je Arčibald Rajs, švajcarski kriminolog i prijatelj srpskog naroda;
1930. godine rođen je profesor književnosti, teatrolog i profesor Božidar Kovaček;
1930. godine umro je srpski glumac Čiča Ilija Stanojević;
1941. godine ubijen je Branko Krsmanović;
1947. godine osnovano je Beogradsko dramsko pozorište;
1953. godine rođena je i umrla glumica Gordana Kosanović;
2013. godine umro je reditelj i istoričar filma Dejan Kosanović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Prethodni članak

Umro je novinar Predrag Knežević Kneža

Seal_Vlastimirovici_(Principality_of_Serbia)
Naredni članak

Petar Gojnikov Vlastimirović (891–917)