АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је свештеник и историчар Иларион Руварац

На данашњи дан, 8. августа 1905. године је умро свештеник и историчар Иларион Руварац.

Рођен је 1. септембра 1832. године у Сремској Митровици, као Јован Руварац, и након основне школе у Старом Сланкамену и Старим Бановцима, гимназије у Сремским Карловцима и Бечу, у аустријској престоници је студирао права и наставио да се бави историјом, интересујући се за проучавање историјских извора и компаративно проучавање народне традиције.

Богословију је завршио у Сремским Карловцима 1859. године, а две године касније се замонашио у Крушедолу, када је и добио монашко име Иларион.

Убрзо је постао бележник црквеног суда, па професор на Богословији, те 1874. архимандрит манастира Гргетег и ректор Богословије у Карловцима следеће године.

Радове је почео да објављује већ по повратку из Беча, а у свом приступу историјској науци се залагао за критичку историографију, у чему је био један од пионра код нас, па није чудно што је често долазио у сукоб са многим романтичарски оријентисаним савременицима.

Иларион Руварац је поред осталог био члан Српске краљевске академије и члан Књижевног одељења Матице српске, као и добитник различитих признања и одликовања.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1832. године рођен је књижевник и сликар Ђура Јакшић;
1929. године умро је Арчибалд Рајс, швајцарски криминолог и пријатељ српског народа;
1930. године рођен је професор књижевности, театролог и професор Божидар Ковачек;
1930. године умро је српски глумац Чича Илија Станојевић;
1941. године убијен је Бранко Крсмановић;
1947. године основано је Београдско драмско позориште;
1953. године рођена је и умрла глумица Гордана Косановић;
2013. године умро је редитељ и историчар филма Дејан Косановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

Умро је новинар Предраг Кнежевић Кнежа

Seal_Vlastimirovici_(Principality_of_Serbia)
Наредни чланак

Петар Гојников Властимировић (891–917)