АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је српски добротвор Велимир Михаило Теодоровић

На данашњи дан, 31. јануара 1898. године у Минхену је умро српски добротвор Велимир Михаило Теодоровић.

Рођен је маја 1849. године у Рогашкој Слатини, као Вилхем Бергаус, и био је ванбрачни син кнеза Михаила Обреновића и Марије Бергхаус.

Иако нису остали у вези, Михаило је купио Марији кућу у Бечу и плаћао издржавање детета, али га је 1857. године ипак довео у Београд и ту дао на школовање.

Када му је било седамнаест година, прешао је у православну веру и добио име Велимир Михаило Теодоровић, што је било прво презиме кнеза Милоша.

Потом је 1867. године даље образовање наставио у Швајцарској, где се последњи пут и видео са оцем, који је следеће године био убијен.

Захваљујући митрополиту Михаилу није изостављен из наслеђа, мада остатак родбине, вероватно због страха од могућих претензија на престо, није гледао благонаклоно на њега. Добио је имање у Румунији и обвезнице у вредности већој од 30.000 дуката, и послат је назад на студије у Минхен.

Током Првог српско-турског рата 1876. године се пријавио као добровољац, али га је кнез Милан одбио. Наставио је да помаже Србији новчаним прилозима, а с обзиром да је био велики љубитељ уметности, помагао је и Народно позориште, које је основао његов отац.

Није се женио и имао наследника, а након смрти је сахрањен у Минхену. Велимир Михаило Теодоровић је тестаментом кроз своју задужбину Велимиријанум, целокупну имовину оставио Србији, са циљем да се помаже развој науке, уметности , трговине, индустрије и занатства, а десет процената се издвајало за унапређење и улепшавање Београда.

Задужбина је почела са радом 1905. и добро је фукционисала до 1945. године, мада је неких донација било и касније, а једна од првих њених одлука је била да се посмртни остаци „несуђеног принцаˮ пренесу на београдско Ново гробље, где му је затим подигнута капела и где и данас почива.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1819. године рођен је књижевник и прота Васа Живковић;
1870. године умро је капетан и добротвор Никола Чупић;
1906. године рођен је сликар и професор Бранко Шотра;
1937. године рођен је филолог, професор и академик Иван Клајн;
1962. године умро је карикатуриста Пјер Крижанић;
1988. године умро је сликар, професор и академик Недељко Гвозденовић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Сима Андрејевић-Игуманов
Претходни чланак

Рођен је Сима Андрејевић-Игуманов

Portrait en pied et en costume de Bojidar Karageorgevitch
Наредни чланак

КАРАЂОРЂЕВИЋ КОГА ПОЛИТИКА НИЈЕ ЗАНИМАЛА