AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je slikar Tanasije Stojić Ruzmarin

Na današnji dan, 8. januara 2017. godine u Beogradu je umro slikar Tanasije Stojić Ruzmarin.

Rođen je 1931. godine u Kragujevcu, a školu za primenjenu umetnosti je učio u Novom Sadu i Herceg Novom, da bi diplomirao na beogradskoj Akademiji primenjenih umetnosti.

Stvarao je u različitim likovnim tehnikama, posebno se istakavši u mozaiku, koji je stvarao specifičnom tehnikom ubadanja kamena u svež malter, i to komada kamena u nepromenjenom obliku, onakvih kakve je pronalazio u prirodi, izbegavajući veštačke materijale.

Tokom šest decenija duge karijere, Tanasije Stojić je dobio mnoge nagrade i priznanja u zemlji i inostranstvu, a njegovi mozaici, pored muzeja i galerija, krase i brojne hotele, palate i druge javne građevine, među kojima su hotel Moskva u Beogradu, hotel Mileševa u Prijepolju, palata Beograd, Sportski centar Vračar i drugi.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1589. godine rođen je pisac Ivan Gundulić;
1936. godine rođen je pesnik Božidar Šujica;
1949. godine rođen je glumac Milan Caci Mihailović;
1951. godine rođen je animator Veljko Bikić;
2007. godine umro je pravnik, profesor i akademik Ivan Maksimović;
2009. godine umrla je slikarka i akademik Ljubica Cuca Sokić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

bojna_njiva
Prethodni članak

Odlučena je Mojkovačka bitka

unnamed
Naredni članak

Rođen je slikar naivac Janko Brašić