АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је сликар Риста Вукановић

На данашњи дан, 16. јануара 1918. године, или неколико дана раније према неким другим изворима, у Паризу је преминуо сликар Риста Вукановић.

Рођен у априлу 1873. године у Требињу, а након основне школе у Турн Северину и гимназије у Београду, као државни стипендиста уписао је сликарску академију у Петрограду и потом прешао у Минхен. По завршетку студија стигао је у Београд и постао наставник цртања у Првој гимназији, Након смрти Кирила Кутлика, уз дозволу Министарства просвете, заједно са својом женом Бетом Вукановић наследио је његову Српску цртачку и сликарску школу, из које је касније настала Београдска уметничка школа.

Излагао је на југословенским изложбама, на париском Салону и био један од оснивача уметничког удружења Лада. Био је један од најзначајнијих представника минхенске импресионистичке школе, а највише је сликао портрете и слике са историјском тематиком.

Риста Вукановић, након што је болестан стигао до Солуна и прешао у Француску, умро је у санаторијуму не дочекавши крај Првог светског рата.

Сахрањен је на војничком гробљу у Тијеу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1831. године рођен је историчар и државник Јован Ристић;
1922. године рођен је сликар Бошко Петровић;
1924. године рођен је песник и писац Александар Тишма;
1927. године умро је географ и академик Јован Цвијић;
2000. године умро је сликар Никола Граовац;
2004. године умро је архитекта и професор Урош Мартиновић;
2009. године умро је новинар, публициста и филмски критичар Богдан Тирнанић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

maxresdefault
Претходни чланак

ПУТЕВИМА ГРОФА САВЕ ВЛАДИСЛАВИЋА

Vojislav_Đurić
Наредни чланак

Рође је историчар књижевности, професор и академик Војислав Ђурић