LjudiNa današnji dan

Umro je slikar i profesor Branko Šotra

Na današnji dan, 21. maja 1960. godine, umro je slikar i profesor Branko Šotra.

Rođen je 31. januara 1906. godine u Kozicama kod Stoca i još od malih nogu je pokazivao darovitost za crtanje i slikanje. Nakon osnovne škole i gimnazije, primljen je u Kraljevsku umetničku školu u Beogradu, tokom koje se sam izdržavao dajući časove crtanja i radeći kao razvodnik u pozorištu.

Prvi put je izlagao tridesetih godina prošlog veka, kada je dobio dobre kritike za svoje slikarstvo, a cenjeni su bili i njegovi drvorezački radovi, pogotovo onaj koji je bio uradio po narudžbini za Crkvu Svetog Arhanđela Mihaila u Sarajevu.

Kako se tokom školovanja interesovao za radnički pokret, postao je član Komunističke partije, zbog čega je više puta bio u zatvoru, a iz tog razloga je često menjao i mesto službovanja. Sve vreme dok je radio u školama kao učitelj duboreza i crtanja, slikao je portrete i pejzaže spremajući samostalnu izložbu u Beogradu, koju je osujetio početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji.

Prvo je bio mobilisan, a po kapitulaciji je pristupio novoosnovanom Kopaoničkom odredu i učestvovao u NOB-u.

Posle rata je, pored ostalog, postao profesor i prvi rektor Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu. Bio je jedan od osnivača i načelnik Doma Jugoslovenske narodne armije, jedan od obnovitelja i upravnik beogradskog Vojnog muzeja i prvi sekretar Saveza likovnih umetnika Jugoslavije.

Branko Šotra, dobitnik mnogih nagrada i priznanja, umro je iznenada u Stokholmu u pedeset petoj godini života i sahranjen je u Aleji narodnih heroja na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1349. godine proglašen je Dušanov zakonik;
1861. godine rođen je glumac i reditelj Milorad Gavrilović;
1894. godine, kralj Srbije Aleksandar Obrenović ukinuo je liberalni ustav iz 1888. i vratio na snagu ustav iz 1869. godine;
1946. godine rođen je pevač i kompozitor Boba Stefanović;
1961. godine umro je slikar Miloš Golubović;
1976. godine osnovan je Univerzitet u Kragujevcu.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

32853061_1241728662631165_6747707257707823104_n
Prethodni članak

U POČETKU BEŠE REČ

Bojan_Stupica
Naredni članak

Umro je umetnik Bojan Stupica