ЉудиНа данашњи дан

Умро је сликар и професор Бранко Шотра

На данашњи дан, 21. маја 1960. године, умро је сликар и професор Бранко Шотра.

Рођен је 31. јануара 1906. године у Козицама код Стоца и још од малих ногу је показивао даровитост за цртање и сликање. Након основне школе и гимназије, примљен је у Краљевску уметничку школу у Београду, током које се сам издржавао дајући часове цртања и радећи као разводник у позоришту.

Први пут је излагао тридесетих година прошлог века, када је добио добре критике за своје сликарство, а цењени су били и његови дрворезачки радови, поготово онај који је био урадио по наруџбини за Цркву Светог Арханђела Михаила у Сарајеву.

Како се током школовања интересовао за раднички покрет, постао је члан Комунистичке партије, због чега је више пута био у затвору, а из тог разлога је често мењао и место службовања. Све време док је радио у школама као учитељ дубореза и цртања, сликао је портрете и пејзаже спремајући самосталну изложбу у Београду, коју је осујетио почетак Другог светског рата у Југославији.

Прво је био мобилисан, а по капитулацији је приступио новооснованом Копаоничком одреду и учествовао у НОБ-у.

После рата је, поред осталог, постао професор и први ректор Академије примењених уметности у Београду. Био је један од оснивача и начелник Дома Југословенске народне армије, један од обновитеља и управник београдског Војног музеја и први секретар Савеза ликовних уметника Југославије.

Бранко Шотра, добитник многих награда и признања, умро је изненада у Стокхолму у педесет петој години живота и сахрањен је у Алеји народних хероја на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1349. године проглашен је Душанов законик;
1861. године рођен је глумац и редитељ Милорад Гавриловић;
1894. године, краљ Србије Александар Обреновић укинуо је либерални устав из 1888. и вратио на снагу устав из 1869. године;
1946. године рођен је певач и композитор Боба Стефановић;
1961. године умро је сликар Милош Голубовић;
1976. године основан је Универзитет у Крагујевцу.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

32853061_1241728662631165_6747707257707823104_n
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

Bojan_Stupica
Наредни чланак

Умро је уметник Бојан Ступица