ЉудиНа данашњи дан

Умро је сликар и професор Алекса Челебонoвић

На данашњи дан, 26. маја 1987. године у Београду је умро сликар, ликовни критичар, историчар уметности и професор Алекса Челебонoвић. Рођен је 29. децембра 1917. године у Лозани, а дипломирао је на Правном факултету у Београду 1941. године, док је сликарство учио код Јована Бијелића и у Фиренци. Први пут је излагао 1934. године у Београду и био је члан групе „Десеторо“. Други светски рат је провео у Италији и Швајцарској, да би се после вратио у земљу и био на разним дужностима, од рада у Црвеном крсту Југославије до места главног уредника и директора Издавачког завода „Југославије“. Наставио је да излаже, а био је и професор на Факултету примењених уметности и групи за Историју уметности филозофског факултета у Београду. Био је члан и секретар УЛУС-а, комесар југословенских селекција на бијеналима у Венецији и Сао Паолу, оснивач и први управник Југословенског тријенала ликовних уметности, а још од пре рата је писао предговоре каталога, студије и књиге и сарађивао са многим новинама и часописима, попут „Политике“, „Борбе“, „НИН-а“, „Уметности“ и других.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1855. године умро је војвода Стеван Петровић Книћанин;

1905. године основано је удружење књижевника Србије;

1955. године у Београд је допутовала делегација Совјетског Савеза на челу са првим секретаром ЦК КПСС Никитом Хрушчовим. Била је то прва званична посета представника СССР-а Југославији, после 1948. године. На крају разговора, потписана је Београдска декларација, којом су нормализовани међудржавни односи.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

josimovic
Претходни чланак

Умро је професор и први српски урбаниста, Емилијан Јосимовић

Vasilije-Mokranjac
Наредни чланак

Умро је композитор Василије Мокрањац