AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je slikar Petar Dobrović

Na današnji dan, 27. januara 1942. godine tokom jedne racije, u liftu zgrade u ulici Kralja Petra 36 u Beogradu, u kojoj je živeo, umro je od srčanog udara slikar Petar Dobrović. Rođen je 14. januara 1890. u Pečuju, u Mađarskoj, gde je završio gimnaziju, posle čega je išao u Zanatsko-umetničku školu u Budimpešti, pa na Likovnu akademiju, koju je završio 1911. godine. Nakon boravka u Kečkemetu, otišao je u Pariz gde se upoznao sa aktuelnim umetničkim dešavanjima, pre svega sa kubizmom, kao i sa mnogim umetnicima koji su tamo živeli. Tokom Prvog svetskog rata, 1918. godine učestvovao je u pobuni pešadijskog puka u Pečuju, zbog čega je zatvoren, ali je uspeo da pobegne i nakon završetka rata postane predsednik kratkotrajne Baranjsko-srpsko-mađarske republike koja je postojala tokom izuzetno kratkog perioda 1921. godine. Posle toga se nastanio u Beogradu i radio kao profesor Umetničke škole, držao večernji tečaj crtanja na Kolarčevom narodnom univerzitetu, učestvovao u osnivanju časopisa „Danas“, umetničke grupe „Oblik“ i Državne umetničke akademije, čiji je od 1937. godine bio profesor. Između dva rata često je putovao. Više puta je odlazio na Hvar, gde je po prvi put u njegovim delima došlo do nagoveštaja kolorizma, koji će kasnije postati jedna od Dobrovićevih glavnih stilskih karakteristika. Boravio je u Parizu, pa sa Konjovićem na Azurnoj obali, potom u Dalmaciji, te u Holandiji i Italiji gde je slikao tamošnje vedute. Godine 1940. povukao se na Hvar, ali se naredne godine vratio u Srbiju. U svom stvaralaštvu prošao je kroz više faza, no ono što je na njegovim delima najupečatljivije su intenzivan kolorit, ekspresivan crtež i naglašena uloga svetlosti. Jedan je od najznačajnijih naših međuratnih slikara, koji je iza sebe ostavio pregršt pejzaža, portreta i slika sa istorijskom tematikom. Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u gradovima u zemlji i inostranstvu, a Pariz, Budimpešta, Prag, Beograd, Dubrovnik i Venecija neki su od njih. Slikarska zaostavština i dokumentacija o radu Petra Dobrovića čuva se danas u galeriji koja nosi njegovo ime i koja se nalazi u zgradi u kojoj je veliki slikar živeo i preminuo.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1777. godine rođen je vladika i pesnik Lukijan Mušicki;
1882. godine rođen je slikar, likovni kritičar i profesor Branko Popović;
1885. godine umro je trgovac i zadužbinar kapetan Miša Anastasijević;
1924. godine vlada Kraljevine SHS potpisala je u Rimu pakt o prijateljstvu i saradnji sa Italijom i sporazum kojim je Rijeka predata Italiji.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

vesna-vulovic2
Prethodni članak

Pod nerazjašnjenim okolnostima pao je JAT-ov avion iznad Čehoslovačke

Ilija Garašanin
Naredni članak

Rođen je Ilija Garašanin