АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је сликар Петар Добровић

На данашњи дан, 27. јануара 1942. године током једне рације, у лифту зграде у улици Краља Петра 36 у Београду, у којој је живео, умро је од срчаног удара сликар Петар Добровић. Рођен је 14. јануара 1890. у Печују, у Мађарској, где је завршио гимназију, после чега је ишао у Занатско-уметничку школу у Будимпешти, па на Ликовну академију, коју је завршио 1911. године. Након боравка у Кечкемету, отишао је у Париз где се упознао са актуелним уметничким дешавањима, пре свега са кубизмом, као и са многим уметницима који су тамо живели. Током Првог светског рата, 1918. године учествовао је у побуни пешадијског пука у Печују, због чега је затворен, али је успео да побегне и након завршетка рата постане председник краткотрајне Барањско-српско-мађарске републике која је постојала током изузетно кратког периода 1921. године. После тога се настанио у Београду и радио као професор Уметничке школе, држао вечерњи течај цртања на Коларчевом народном универзитету, учествовао у оснивању часописа „Данас“, уметничке групе „Облик“ и Државне уметничке академије, чији је од 1937. године био професор. Између два рата често је путовао. Више пута је одлазио на Хвар, где је по први пут у његовим делима дошло до наговештаја колоризма, који ће касније постати једна од Добровићевих главних стилских карактеристика. Боравио је у Паризу, па са Коњовићем на Азурној обали, потом у Далмацији, те у Холандији и Италији где је сликао тамошње ведуте. Године 1940. повукао се на Хвар, али се наредне године вратио у Србију. У свом стваралаштву прошао је кроз више фаза, но оно што је на његовим делима најупечатљивије су интензиван колорит, експресиван цртеж и наглашена улога светлости. Један је од најзначајнијих наших међуратних сликара, који је иза себе оставио прегршт пејзажа, портрета и слика са историјском тематиком. Излагао је на бројним самосталним и колективним изложбама у градовима у земљи и иностранству, а Париз, Будимпешта, Праг, Београд, Дубровник и Венеција неки су од њих. Сликарска заоставштина и документација о раду Петра Добровића чува се данас у галерији која носи његово име и која се налази у згради у којој је велики сликар живео и преминуо.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1777. године рођен је владика и песник Лукијан Мушицки;
1882. године рођен је сликар, ликовни критичар и професор Бранко Поповић;
1885. године умро је трговац и задужбинар капетан Миша Анастасијевић;
1924. године влада Краљевине СХС потписала је у Риму пакт о пријатељству и сарадњи са Италијом и споразум којим је Ријека предата Италији.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

vesna-vulovic2
Претходни чланак

Под неразјашњеним околностима пао је ЈАТ-ов авион изнад Чехословачке

Илија Гарашанин
Наредни чланак

Рођен је Илија Гарашанин