AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je slikar Novak Radonić

Na današnji dan, 11. jula 1890. godine umro je slikar Novak Radonić.

Rođen je 31. marta 1826. godine u Molu, gde je i završio osnovnu školu, nakon čega je krenuo u gimnaziju u Segedinu, ali se uz očevu podršku već tada počeo baviti slikarstvom. Prvi učitelji slikarstva su mu bili Pilić iz Sente i Popović iz Mola, a iz tog perioda potiču i njegove prve ikone.

Nastavio je potom da uči kod Nikole Aleksića iz Arada, da bi 1852. godine otišao na studije u Beč. Tamo se upoznao sa Đurom Jakšićem i još tokom studiranja postao poznat po portretima, pa se po završetku Akademije nastanio u Novom Sadu, gde je dobijao brojne porudžbine.

Leta 1858. godine je obišao Italiju i upoznao se sa delima velikih majstora renesanse i baroka, te se sa tih putešestvija vratio prepun utisaka i skica.

Pored portreta, meću kojima se ističu oni Jaše Prodanovića, Jovana Jovanovića Zmaja, patrijarha Josifa Rajačića, Žene u zelenom, Žene u plavoj haljini, Jakova Ignjatovića i par Autoportreta, naslikao je i  velike kompozicije kao što su Smrt cara Uroša, Smrt Marka Kraljevića, Kamenovanje Svetog Stefana i Vile krunišu Branka Radičevića, i nekoliko ikonostasa.

Manje je poznato da se uz slikarstvo bavio i pisanjem, objavljujući svoje tekstove u Danici, Komarcu, Zmaju, Žiži, Letopisu i drugim listovima, a takođe je pisao i otvorena pisma poznatim savremenicima, poput Laze Kostića, Zmaja i Đorđa Popovića, dok je poslednjih godina života bio angažovan u Književnom odeljenju Matice srpske.

Novak Radonić je preminuo u šezdeset petoj godini, u kući svog prijatelja Jovana Jovanovića Zmaja, u Sremskoj Kamenici.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1844. godine rođen je kralj Petar I Karađorđević;
1863. godine rođen je botaničar i profesor Živojin Jurišić;
1982. godine umro je književnik Meša Selimović;
1995. godine umro je lekar, narodni heroj i akademik Gojko Nikoliš;
2002. godine umro je arhitekta i ilustrator Branislav Jovanović;
2003. godineumro je umetnik Miomir Grujić Fleka.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Prethodni članak

Rođen je istoričar književnosti i prevodilac Vladan Nedić

Miodrag_bulatovic
Naredni članak

BULATOVIĆ: STOJE DJEDOVI, ČEKAJU ME DVJESTA GODINA...