АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је сликар Новак Радонић

На данашњи дан, 11. јула 1890. године умро је сликар Новак Радонић.

Рођен је 31. марта 1826. године у Молу, где је и завршио основну школу, након чега је кренуо у гимназију у Сегедину, али се уз очеву подршку већ тада почео бавити сликарством. Први учитељи сликарства су му били Пилић из Сенте и Поповић из Мола, а из тог периода потичу и његове прве иконе.

Наставио је потом да учи код Николе Алексића из Арада, да би 1852. године отишао на студије у Беч. Тамо се упознао са Ђуром Јакшићем и још током студирања постао познат по портретима, па се по завршетку Академије настанио у Новом Саду, где је добијао бројне поруџбине.

Лета 1858. године је обишао Италију и упознао се са делима великих мајстора ренесансе и барока, те се са тих путешествија вратио препун утисака и скица.

Поред портрета, мећу којима се истичу они Јаше Продановића, Јована Јовановића Змаја, патријарха Јосифа Рајачића, Жене у зеленом, Жене у плавој хаљини, Јакова Игњатовића и пар Аутопортрета, насликао је и  велике композиције као што су Смрт цара Уроша, Смрт Марка Краљевића, Каменовање Светог Стефана и Виле крунишу Бранка Радичевића, и неколико иконостаса.

Мање је познато да се уз сликарство бавио и писањем, објављујући своје текстове у Даници, Комарцу, Змају, Жижи, Летопису и другим листовима, а такође је писао и отворена писма познатим савременицима, попут Лазе Костића, Змаја и Ђорђа Поповића, док је последњих година живота био ангажован у Књижевном одељењу Матице српске.

Новак Радонић је преминуо у шездесет петој години, у кући свог пријатеља Јована Јовановића Змаја, у Сремској Каменици.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1844. године рођен је краљ Петар I Карађорђевић;
1863. године рођен је ботаничар и професор Живојин Јуришић;
1982. године умро је књижевник Меша Селимовић;
1995. године умро је лекар, народни херој и академик Гојко Николиш;
2002. године умро је архитекта и илустратор Бранислав Јовановић;
2003. годинеумро је уметник Миомир Грујић Флека.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

Рођен је историчар књижевности и преводилац Владан Недић

Miodrag_bulatovic
Наредни чланак

БУЛАТОВИЋ: СТОЈЕ ДЈЕДОВИ, ЧЕКАЈУ МЕ ДВЈЕСТА ГОДИНА...